Hlavní obsah

Sdružení: Mobilní ceny v Česku jsou až o 79 procent vyšší než v EU

Aktualizováno

Tarify mobilních operátorů v ČR jsou podle organizace Telefonující.cz až o 79 procent dražší, než je průměr EU. Předražená jsou zejména mobilní data a tarify s malými objemy volání a SMS, uvedla spotřebitelská organizace Telefonující.cz.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Za vysoké ceny podle zástupců organizace mohou dvouleté úvazky, vysoké marže, absence čtvrtého operátora i extrémně velké rozdíly v nabídkách pro koncové spotřebitele a firmy.

„Neupíráme operátorům právo na poskytování podpultových cen, ale my chceme dosáhnout snížení ceníkových tarifů,” řekl předseda organizace Svatopluk Bartík.

Operátoři: Máme vysoké poplatky 

Operátoři se podle výkonného ředitele Asociace provozovatelů mobilních sítí Jiřího Grunda nebrání srovnání cen, ale při srovnání by se mělo na cenovou problematiku nahlížet komplexně.

„V ČR platí operátoři jedny z nejdražších poplatků za využívání frekvenčního spektra. Jsou až čtyřikrát vyšší než například ve Finsku či v Německu. Tento poplatek je náklad operátorů, který se promítá v cenách," uvedl.

Průměrná měsíční útrata za volání na obyvatele je přitom podle asociace v ČR 13 eur (cca 351 korun). zatímco v Německu je 20 eur a v Rakousku 21 eur.

Telefonující.cz srovnali veřejně dostupné nabídky operátorů v celé Evropě. Vytvořili čtyři typické skupiny spotřebitelů, které srovnávali. Vyšlo jim, že čtyřčlenná rodina v Česku zaplatí za volání a data 2499 korun, v EU průměrně 1994 korun.

Matka samoživitelka v Česku zaplatí za volání a data pro sebe a telefonování a SMS dítěte 1298 korun, v EU 760 korun. Důchodkyně v ČR dá za volání 549 korun, v Evropě 372 korun. Obchodní cestující v Česku zaplatí 1599 korun, v EU průměrně 891 korun, uvedlo sdružení na tiskové konferenci.

Operátory vyšetřuje antimonopolní úřad 

Organizace proto chystá podnět pro Evropskou komisi a Úřad pro ochranu hospodářské soutěže za tzv. podbízivé ceny. Od toho si slibuje zákaz podnákladových cen a odstranění jedné z příčin neférově vysokých cen pro koncové spotřebitele.

Český antimonopolní úřad v pondělí oznámil, že hodlá prošetřit podezření na kartel operátorů. [celá zpráva]

Telefonující.cz se označuje za sdružení zákazníků mobilních operátorů, které se snaží zlepšit postavení spotřebitelů a snížit ceny mobilních služeb na úroveň obvyklou v Evropské unii.

Konec roamingu se blíží

Vysoké ceny volání a dat v poslední době kritizují i někteří politici. Neřešení problému bylo jedním z důvodů nedávného odvolání ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka. Premiér Bohuslav Sobotka se chce zasadit o rychlé přijetí novely telekomunikačního zákona, která zvýší ochranu spotřebitele a rozšíří pravomoci ČTÚ.

Od 15. června mají v EU podle nařízení Bruselu skončit poplatky za roaming, operátoři si při volání z ciziny budou účtovat ceny jako za domácí hovor. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám