Hlavní obsah

Konec roamingu se blíží. EU se dohodla na velkoobchodních cenách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za volání v EU by měli lidé v létě platit stejnou cenu jako za volání doma. Zástupci členských zemí EU, europarlamentu a Evropské komise se v noci na středu shodli na podobě poplatků, které si od června budou moci navzájem účtovat mobilní operátoři za využívání roamingových služeb.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Jak v tiskové zprávě připomněl místopředseda komise pro digitální jednotný trh Andrus Ansip, na své místo zapadl poslední dílek skládačky, která umožní ukončit v EU platby zákazníků za roaming k 15. červnu.

Už loni na jaře se poplatky za používání mobilních telefonů v jiné zemi Evropské unie snížily, v červnu mají v zásadě zmizet úplně. Věc se už pro některé politiky v Unii stala tématem, na kterém se snaží demonstrovat konkrétní přínosy EU pro občany členských zemí. Noční dohodu vyjednávačů ještě musí formálně potvrdit členské země a europarlament.

„Dnešní dohoda o velkoobchodních cenách roamingu je důležitým krokem k jednotnému digitálnímu trhu. Jen tak dál!“ napsal na Twitteru Ansip.

Dosažený kompromis znamená od 15. června pro velkoobchod strop na 0,032 eura (0,86 Kč) za minutu volání a 0,01 eura (0,27 Kč) za textovou zprávu.

Ve stejný den začne také platit hranice 7,7 eura (208 Kč) za gigabajt dat, která se bude postupně v pěti letech snižovat až na 2,5 eura (68 Kč) za gigabajt dat od ledna 2022.

Evropská komise loni v září přišla s návrhem, že by roaming zdarma měl být omezený na 30 dní v řadě a 90 dní celkem. Po vlně kritiky ale předseda komise Jean-Claude Juncker nařídil materiál stáhnout a přepracovat.

Dlouhodobá vazba na SIM kartu

Nová pravidla předpokládají, že zákazníci budou používat bez omezení SIM kartu země, ke které mají „dlouhodobou vazbu”. Operátoři se totiž obávají, aby lidé nezačali masově volat pomocí SIM karet ze zahraničí, kde jsou ceny výrazně levnější, jako je třeba Rumunsko.

V takových případech budou moci operátoři zákazníka upozornit a poté si začít účtovat malý příplatek. Komise navrhla maximálně 0,04 eura (1,08 Kč) za minutu volání, 0,01 eura (0,27 Kč) za textovou zprávu a 0,0085 (0,23 Kč) za každý MB datového přenosu.

Operátorům se regulace nelíbí a argumentují tím, že nebudou mít dost peněz na investice do rozvoje sítí. Podle některých analytiků by mohli zkusit přenést náklady na zákazníky a zvýšit ceny domácího volání. V tom jim ale bude bránit poměrně silná konkurence a rozmach virtuálních operátorů.

Reklama

Výběr článků

Načítám