Hlavní obsah

Na Slovensku nelegálně pracují stovky Srbů. Problém chce vláda řešit i s Českem

Právo, ČTK, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Pracovní agentury nelegálně zprostředkovaly práci na Slovensku stovkám občanů Srbské republiky. V pondělí to potvrdil slovenský ministr práce, sociálních věcí a rodiny Ján Richter (Směr-sociální demokracie) po jednání se svým srbským kolegou Aleksandarem Vulinem v Bratislavě.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Ilustrační foto

Článek

Na nelegální zaměstnávání Srbů na Slovensku upozornila srbská média. Bratislava v reakci udělala kontroly v pracovních agenturách.

Slovensko chce situaci řešit ve spolupráci s dalšími zeměmi, v nichž si pracovní agentury zřídily pobočky po zpřísnění podmínek podnikání na Slovensku. Mezi tyto země patří i Česká republika.

„Problém nastal v tom, že některé agentury dočasného zaměstnávání nejenže obcházejí zákon, ale dokonce falšují dokumenty, které souvisejí se zaměstnáváním občanů Srbské republiky na Slovensku. Občané Srbské republiky byli podvedeni, jsou zde nelegálně a pracovali na Slovensku bez sociálního pojištění,“ řekl Richter.

Slovenský ministr upozornil, že jedna z prověřovaných agentur zprostředkovala zaměstnání 680 Srbům na Slovensku tak, že v Maďarsku, kde si založila pobočku, zfalšovala dokumenty. Právě prostřednictvím zahraničních poboček se sídlem ve státech Evropské unie pak formálně vysílají pracovníky na Slovensko v rámci unijního volného pohybu osob.

Vydělají třikrát víc než doma

Richter uvedl, že Srbové byli zaměstnáni například ve slovenské továrně výrobce elektroniky Samsung a u jejích dodavatelů. „Náš pracovník neví, kde, u koho a za kolik bude pracovat. Nemají sociální ani důchodové pojištění,“ konstatoval Vulin.

Dodal, že Srbsko chce ve spolupráci s unijními státy dosáhnout toho, aby odcházející srbští pracovníci měli předem informace o místě a podmínkách práce.

Na Slovensku pracuje 5800 Srbů především v automobilovém průmyslu. Srbové podle vlastních slov vydělávají měsíčně na Slovensku třikrát víc, než by vydělali doma. Na Slovensku pracují také stovky příslušníků slovenské menšiny ze srbské Vojvodiny. Na základě udělení statutu zahraničního Slováka mají mnohem jednodušší podmínky při hledání práce na Slovensku. Pracovníky ze zahraničí řeší firmy působící na Slovensku nedostatek pracovní síly.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám