Hlavní obsah

Šéf Samsungu u soudu popřel korupci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Šéf Samsungu I Če-jong při prvním stání u soudu v Soulu popřel, že by rozdával úplatky, z čehož je obviněn. Uvedla to ve čtvrtek agentura Jonhap. Stíhán je v rámci rozsáhlé aféry, která vedla k odvolání jihokorejské prezidentky Pak Kun-hje. Její přítelkyně Čche Son-sil vymáhala od velkých firem peníze pro své nadace.

Foto: Jung Yeon-je, ČTK/AP

Šéf samsungu I Če-jong

Článek

Podle žaloby společnost Samsung Group vyplatila nadacím spojeným s přítelkyní prezidentky celkem 43 miliard wonů (téměř miliardu korun), aby získala vládní podporu pro kontroverzní spojení firem Samsung C a Cheil Industries. Minoritní akcionáři s fúzí nesouhlasili. I Če-jong je stíhán i kvůli daňovým únikům. [celá zpráva]

Fúze byla důležitá pro upevnění pozice I Če-jonga, který vede celý konglomerát Samsung Group od května 2014, kdy jeho otce I Kun-hia postihl infarkt. I Če-jong je jeho jediný syn. S prezidentkou se I setkal v letech 2015 a 2016.

Pětašedesátiletou prezidentku Pak Kun-hje v prosinci kvůli korupčnímu skandálu dočasně odvolal parlament. [celá zpráva] O jejím dalším setrvání ve funkci definitivně rozhodne ústavní soud. Verdikt se očekává příští měsíc. Pokud by byla prezidentka definitivně odvolána, může být i obviněna.[celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám