Hlavní obsah

Jižní Korea obžaluje šéfa Samsungu na základě obvinění z korupce

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihokorejský zvláštní žalobce chce obžalovat šéfa společnosti Samsung Group I Če-jonga. Informoval o tom server Bloomberg. I Če-jong by tak byl kvůli obviněním v souvislosti s korupčním skandálem jihokorejské prezidentky Pak Kun-hje postaven před soud.

Foto: JUNG YEON-JE, ČTK/AP

Šéf Samsungu I Če-jong

Článek

Žalobci již dříve I Če-jonga obvinili z uplácení prezidentčiny blízké přítelkyně Čche Son-sil, jež měla velký neformální vliv na hlavu státu. Kromě toho se měl I Če-jong dopustit zatajování zisku z kriminální činnosti. Na základě soudního zatykače pak šéf Samsungu skončil ve vazbě. [celá zpráva]

Samsung popřel, že by se dopustil jakékoliv nezákonné nabídky, případně že by uplácel prezidentku nebo její přítelkyni, aby od nich získal politické výhody.

Žalobci se domnívají, že Samsung výměnou za prezidentčinu podporu fúze společností Samsung C a Cheil Industries poskytl 2,8 miliónu eur (zhruba 76 miliónů korun) podniku, jehož spoluvlastníky jsou prezidentčina kamarádka Čche a její dcera.

Razie v kancelářích Samsungu

Jihokorejští státní žalobci vyšetřující korupční skandál kolem prezidentského úřadu už v listopadu provedli razie v kancelářích Samsung Group a ve státním penzijním fondu NPS. [celá zpráva]

Pětašedesátiletou prezidentku Pak Kun-hje v prosinci kvůli korupčnímu skandálu dočasně odvolal parlament. [celá zpráva] O jejím dalším setrvání ve funkci definitivně rozhodne ústavní soud. Verdikt se očekává příští měsíc. Pokud by byla prezidentka odvolána, může být obviněna.

Reklama

Výběr článků

Načítám