Hlavní obsah

Pneumatiky z e-shopu se prodraží. Pošta zvedla ceny dopravy na dvojnásobek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká pošta zvýšila od března ceny za doručování pneumatik až na dvojnásobek. Zatímco v únoru se smluvní cena za doručení jedné pneumatiky pohybovala okolo 50 korun, nyní je to mezi 75 a 100 korunami, řekl mluvčí pošty Matyáš Vitík. Přepravu pneumatik vzápětí zdražily také internetové obchody. Dopad to může mít i na ceny pneuservisů.

Foto: Christian Charisius, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Důvodem zdražení jsou podle mluvčího pošty vyšší náklady potřebné na zpracování velkého množství pneumatik v relativně krátkém čase.

Internetové obchody následně na zvýšení cen pošty zareagovaly zdražením přepravy. „Všechny e-shopy jsou nuceny zdražit dopravu tohoto zboží,” řekl ředitel obchodu Pneumatiky.cz Vojtěch Schwangmaier. Půjde o zdražení okolo 25 korun, dodal. Nyní na webu Pneumatiky.cz doprava kurýrní službou stojí 75 korun za pneumatiku.

Čas přezouvání i výprodejů

Zimní pneumatiky jsou povinné do konce března, řidiči se tak v nejbližší době chystají přezouvat na letní. Současně se někteří obchodníci snaží uvolnit sklady a doprodávají zimní pneumatiky ve slevě.

Po zdražení podle Schwangmaiera zřejmě začne část prodejců objednávat přepravu u konkurenčních doručovatelských firem. „Během 20 dnů prodáme 40 procent z celého objemu zimních pneumatik, proto je pro nás kvalitní a spolehlivá doprava extrémně důležitá. Podle našich průzkumů, má-li zákazník možnost volby, vybere si na základě svých zkušeností raději soukromého dopravce na úkor České pošty v poměru 70 : 30. I proto jsme se s poštou snažili jednat o změnách a zkvalitnění služeb, ale paradoxně nám vycházeli častěji vstříc dopravci jako Geis, PPL, DPD a další," dodal.

Větší zájem o přepravu pneumatik hlásí i firma Zavezu.cz, která provozuje mobilní aplikaci na „spolujízdu věcí”. Zájemce o přepravu se díky ní může domluvit na přepravě někým, kdo to má po cestě. V aplikaci si vybírá mezi „převozníky” podle toho, kdo nabídne nejlepší cenu v požadovaném čase. [celá zpráva]

Zdražení přepravy může být příčinou i zdražení služeb pneuservisů. Většina z nich je zvyklá na rychlé dodávky, což jim umožňuje držet menší zásoby.

Reklama

Výběr článků

Načítám