Hlavní obsah

Soukromé věznice v USA čekají po nástupu Trumpa žně

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za vlády prezidenta Donalda Trumpa nejspíš čeká soukromé věznice v USA zlatá éra. Zatímco Hillary Clintonová je chtěla zrušit, Trumpův boj proti kriminalitě a nelegální migraci je pomůže naplnit, napsal server CNN Money. Upozornil, že akcie těchto firem od zvolení nového amerického prezidenta posílily na víc než dvojnásobek.

Článek

Akcie společnosti CoreCivic, dříve známé jako Corrections Corporation of America (Americká nápravná korporace) od Trumpova vítězství v listopadu posílily o 140 procent. Akcie dalšího provozovatele soukromých věznic Geo Group přidaly 98 procent.

Zvolení Trumpa těmto firmám pomohlo ještě více, než třeba velkým bankám jako Goldman Sachs, píše CNN.

V privátních věznicích je umístěno zhruba osm procent z 1,5 miliónu federálních a státních vězňů. Podle serveru Trumpem proklamovaný boj proti zločinnosti pomůže zaplnit soukromé věznice a zvýší jim tak příjmy z poplatků, které si účtují.

„Myslíme si, že akcie soukromých vězeňských firem budou ještě posilovat,” řekl analytik společnosti Canaccord Genuity Michael Kodesch. Kapacitu několika tisíc lůžek podle něj mohou státy využít také pro nelegální přistěhovalce, kteří budou čekat na vyhoštění.

Obrat v politice

Jako i v řadě jiných oblastí je Trumpova politika přesně opačná, než jeho předchůdce Baracka Obamy. Obamova administrativa ještě loni v srpnu soukromé věznice kritizovala, že jsou dražší a přitom méně bezpečné než ty státní. Za horší označovala i kvalitu nápravných programů pro vězně.

Poražená kandidátka na prezidentský úřad demokratka Hillary Clintonová v jedné z předvolebních debat volala po zrušení soukromých věznic a poslala jejich akcie na rekordní minima.

Jak upozornil server USA Today, provozovatelé soukromých věznic finančně podporovali Trumpovu kampaň. Zmíněné firmy Geo Group a CoreCivic také přispěly každá 250 tisíci dolary na inaugurační oslavy.

Reklama

Výběr článků

Načítám