Hlavní obsah

Banka přeřadí Česko z vyspělých zemí do rozvojových. Neplníme příjem na hlavu

Novinky, tov

Americká investiční banka JPMorgan přeřadí Česko u indexu státních dluhopisů ze skupiny vyspělých zemí do skupiny rozvojových. Činí tak poté, co se příjem na hlavu v Česku poslední tři roky vytrvale pohybuje pod bankou stanovenou úrovní pro vyspělé země. Upozornil na to server Patria.cz.

Foto: © Dylan Martinez / Reuters, Reuters

Logo americké investiční banky JP Morgan

Článek

Banka JPMorgan k přeřazení hodnocení českých státních dluhopisů do indexu rozvojových zemí přistoupí na konci dubna. Neznamená to ale nic špatného, banka naopak očekává, že tento krok ještě zvýší poptávku po dluhopisech, uvedla agentura Reuters.

„Co se může na první pohled zdát jako nepříjemnost, je ve skutečnosti příznivou zprávou pro české státní dluhopisy,” řekl ekonom Komerční banky Marek Dřímal.

„Mnoho světových fondů investuje peníze podle zařazení dluhopisů do různých skupin. V rámci rozvinutých zemí měly české dluhopisy jen velmi malou váhu, poptávka po nich proto nebyla velká. Nyní po přesunu do skupiny rozvíjejících se zemí má Česko váhu mnohem větší, zájem o vládní dluhopisy se proto paradoxně zvýší,” dodal Dřímal.

Sázka na konec intervencí

Zájem investorů o české dluhopisy je v poslední době už tak dost vysoký. Některé emise se státu daří prodávat se záporným úrokem, kdy investoři vlastně platí za to, že mohou vládě půjčovat. Důvodem je jejich očekávání, že česká koruna posílí poté, až Česká národní banka přestane intervenovat a držet kurz u 27 korun za euro.

JPMorgan nadále odhaduje, že k rozhodnutí o opouštění kurzového závazku dojde na jednání bankovní rady ČNB 4. května, stejný termín vidí jako nejpravděpodobnější i Komerční banka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám