Hlavní obsah

Češi si loni vzali hypotéky za rekordních 218 miliard

Tuzemské banky poskytly vloni lidem rekordních 112 tisíc hypoték za 218,3 miliardy korun. V roce 2015 daly 102 tisíc hypoték za 184,3 miliardy korun. Vyplývá to z údajů ministerstva pro místní rozvoj. ČNB však chystá další zpřísnění pravidel, aby zabránila přehřátí trhu.

Foto: David Ryneš, Novinky

Hypotéky poskytnuté občanům

Článek

K rekordnímu zájmu o hypotéky přispěly nízké úrokové sazby a příznivá ekonomická situace domácností. O prvenství nepřipravily rok 2016 ani změny, které hypoteční úvěry provázely. Od října totiž Česká národní banka doporučila bankám neposkytovat stoprocentní hypoteční úvěry. Další změnou je nový zákon o spotřebitelském úvěru z prosince minulého roku. [celá zpráva]

„Rok 2016 byl rokem historicky nejnižších úrokových sazeb, téměř celý rok se sazby držely v průměru pod dvěma procenty. Banky se navíc předháněly v marketingových akcích a často tak bylo možné získat hypotéku bez poplatků za sjednání či vypracování odhadu nemovitosti zdarma,” řekla analytička společnosti Partners Lucie Drásalová.

Banky kvůli novému úvěrovému zákonu již od konce léta nabízely extrémně nízké sazby i na dlouhých fixacích. „Zhruba čtyři měsíce tak bylo možné získat úrokovou sazbu od 1,29 procenta i na desetileté fixační období,” dodala.

Banky zdražují, ČNB chce dál zpřísňovat

Velké banky v závěru roku oznámily zvýšení sazeb hypoték v souvislosti s dopady zákona o spotřebitelském úvěru a rostoucí cenou zdrojů na mezibankovním trhu. Česká spořitelna zvýšila v lednu úrokové sazby hypotečních úvěrů o 0,4 procentního bodu u všech fixací.

Komerční banka zvedla úrokové sazby v listopadu o asi 0,5 bodu. Hypoteční banka od prosince zvýšila sazby u sedmiletých a desetiletých fixací o 0,3 bodu. Sazby zvedly také Raiffeisenbank, Sberbank či UniCredit Bank.

ČNB loni zpřísnila podmínky tak, že maximální limit pro výši hypotéky představuje od loňského října 95 procent hodnoty zajištěné nemovitosti a od letošního dubna klesne na 90 procent.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Guvernér ČNB Jiří Rusnok

Některé banky donedávna poskytovaly hypotéky až na 100 procent hodnoty zajištěné nemovitosti a podle vlastních prohlášení jen pro zanedbatelné procento klientů.

Pokud bude tuzemský trh s nemovitostmi vykazovat známky přehřívání, je ČNB připravena dále zpřísnit podmínky poskytování úvěrů na bydlení. V lednu to poslancům řekl guvernér ČNB Jiří Rusnok při představování zprávy o finanční stabilitě.[celá zpráva]

Reklama

Související články

Úvěr už nedostane každý, hypotéky podraží

Rok 2016 přinesl do oblasti financí hotovou legislativní smršť. Zákonodárci se činili zejména v prosinci, kdy začaly platit dva důležité zákony. Jeden zdražil...

Výběr článků

Načítám