Hlavní obsah

Odboráři vyzvali vládu, aby předložila nabídku k odkupu OKD

Právo, den

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odboráři těžební společnosti OKD, která je od loňského roku v úpadku, se obrátili na vládu, aby okamžitě jednala. V otevřeném dopise adresovaném premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) vyzývají, aby vláda přistoupila k řízenému útlumu těžby černého uhlí pod dohledem státu. Má podle nich neprodleně podat nabídku na odkup OKD.

Foto: Pavel Karban, Právo

Důl Paskov

Článek

„Z veškerých finančních analýz vyplývá, že likvidace dalších lokalit OKD bude do budoucna velmi nákladná (odhadem kolem sedmi miliard), a to pouze za technickou likvidaci. Skutečná cena bude mnohem vyšší. Bude závislá na způsobu technické likvidace a na tom, zda bude ložisko přístupné pro další generace,“ píší v otevřeném dopise odboráři.

Podle nich se i přes současné poměrně vysoké ceny uhlí očekává, že firma bude letos ve ztrátě a vyčerpá celou půjčku 700 miliónů korun, kterou jí loni poskytla vláda.

Foto: Pavel Karban, Právo

Předseda Sdružení hornických odborů Jaromír Pytlík je přesvědčen, že bez státní pomoci OKD nepřežije.

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) už dříve řekl, že vládě navrhne, aby OKD za korunu koupil státní podnik Diamo. Uvedl rovněž, že ministr financí Andrej Babiš (ANO) chtěl tomuto návrhu konkurovat a svěřit OKD státnímu podniku Prisko.

Babiš to nepotvrdil, ale řekl, že předloží vládě návrh, jak spravovat černouhelnou společnost OKD v případě, že se investor do konce února neobjeví, uvedla agentura ČTK.

OKD žádá další státní pomoc

Na konci loňského roku společnost OKD požádala vládu o další státní pomoc, jde o 723 miliónů korun na útlum Paskova. Od ukončení těžby do rozhodnutí o technické likvidaci dolu budou podle odborů náklady na jeho udržování ve výši přibližně 25 miliónů korun měsíčně.

„Jsme naprosto pevně přesvědčeni o tom, že je nereálné, aby případný soukromý investor byl ochoten tyto budoucí náklady kalkulovat při svých zájmech o investice do těžby uhlí, a máme značné obavy, že v zájmu navrácení svých investic a při zájmu o generování zisků půjde z jeho strany jen o další 'drancování' nerostného bohatství ve svůj prospěch,“ píší premiérovi odboráři.

Proto by podle nich měl kontrolu nad firmou převzít stát.

OKD se loni dostalo do insolvence. Věřitelé firmě povolili reorganizaci, jejíž úspěch ale závisí na tom, zda se podaří pro OKD najít strategického partnera. Ten má zajistit provozování dolů a také jejich útlum poté, co se v jednotlivých šachtách postupně přestane těžit uhlí.

V OKD i se zaměstnanci dodavatelských firem nyní pracuje zhruba 11 tisíc lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám