„Je zřejmé, že údaje ČSÚ a resortu MF se liší. To však není překvapivé. Statistický systém ČSÚ se může oproti jiným systémům vykazování v mnoha detailech lišit. Notoricky známým příkladem je statistika nezaměstnanosti,“ uvedla mluvčí Finanční správy Petra Petlachová.

KOMENTÁŘ DNE:
Prázdniny, léto a nový ministr školství - O prázdninovém šéfovi resortu píše Václav Klaus ml. Čtěte zde >>

Babišovo ministerstvo k číslu došlo na základě průzkumu mezi čtyřmi procenty restaurací. Vzorek lze podle analytiků považovat za reprezentativní velikostí, avšak není jasné, zda měl i reprezentativní strukturu. [celá zpráva]

Buzek: Tristní a možná i trestné

„Pokud se ministerští experti v takto důležitých otázkách spletli o více než 90 procent, je to tristní. Pokud ministr financí záměrně manipuluje s čísly, je to trestné,“ řekl Novinkám Boleslav Buzek z iniciativy Radostné Česko bez EET.

Výsledky v oblasti gastronomie podle iniciativy kopírují obecný, téměř osmiprocentní nárůst domácí spotřeby.

ČSÚ: Údaje neukazují vliv EET

„Aktuální data ČSÚ potvrzují, že tržby v ubytování, stravování a pohostinství rostou už delší dobu. Vliv zavedení EET na jejich základě nelze potvrdit ani vyloučit. Tržby v ubytování, stravování a pohostinství totiž metodicky neodpovídají datům o tržbách z EET,“ sdělila Novinkám mluvčí ČSÚ Petra Báčová.

„Původní odhady některých institucí o růstu tržeb nebyly založeny na datech ČSÚ, ačkoliv se na ně někteří činitelé ve svých prohlášeních odkazovali. Zda a jak uživatelé nakládají s oficiálními statistickými daty, však nemůže ČSÚ nijak ovlivnit,“ zdůraznila Báčová.

Tržby bez DPH v oblasti ubytování, stravování a pohostinství v prosinci v běžných cenách meziročně vzrostly o 15,7 procenta, ve stálých cenách o 7,6 procenta. V samotném pohostinství a stravování se tržby v běžných cenách v prosinci zvýšily o 18,3 procenta, ve stálých cenách o 8,2 procenta.

Takzvané stálé ceny jsou očištěny o vlivy inflace a změn sazeb DPH, takzvané běžné ceny představují ceny bez vyloučení těchto vlivů. Jak v ubytování, tak ve stravování a pohostinství byla zavedena elektronická evidence tržeb (EET) již v první fázi.

Fáze zavádění elektronické evidence tržeb
 Termín spuštěníObor činnosti
1. fáze1. 12. 2016ubytovací a stravovací služby
2. fáze1. 3. 2017maloobchod a velkoobchod
3. fáze1. 3. 2018ostatní činnosti vyjma těch ve 4. fázi, např. svobodná povolání, doprava, zemědělství
4. fáze1. 6. 2018vybraná řemesla a výrobní činnosti