Hlavní obsah

Spekulanti útočí. ČNB za udržení kurzu natiskla přes bilión korun

• Aktualizováno

Česká národní banka (ČNB) od počátku intervencí utratila za udržení kurzu už přes bilión korun. ČNB při intervencích tiskne koruny, za které nakupuje eura. Tlak spekulantů sílí, v lednu musela ČNB nakoupit eura až za 400 miliard korun. Vyplývá to z odhadů ekonomů. Spekulanti nakupují korunu ve velkém v očekávání jejího posílení po skončení intervencí.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vybrané měsíce intervencí ČNB

Článek

Lednové intervence ČNB proti posilující koruně byly podle pondělního odhadu analytika Generali Investments Radomíra Jáče rekordní a činily bezmála 405 miliard korun. Dosavadní měsíční rekord drží listopad 2013, kdy intervence odstartovaly, a centrální banka na devizovém trhu nakoupila eura za 202 miliard korun.

Komerční banka odhaduje výši lednových intervencí na 352 miliard, ING 380 miliard. O lednových intervencích bude centrální banka informovat 7. března. V úterý centrální banka oznámila, že v prosinci intervenovala proti koruně nákupem eur za 88 miliard korun.

Dohromady od listopadu 2013 včetně ledna ČNB intervenovala za víc než bilión korun.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Nově jmenovaný guvernér ČNB Jiří Rusnok

„Objem devizových rezerv ČNB v lednu poprvé v historii přesáhl 50 procent HDP. Celková výše rezerv dosáhla 2612 miliard korun a poměr k HDP tak byl 55 %. V lednu totiž došlo k obrovskému přílivu spekulativního kapitálu, který sází na posílení koruny po blížícím se konci kurzového závazku,” řekl ekonom Komerční banky Marek Dřímal.

Česko tak patří k zemím s největším objemem rezerv k velikosti ekonomiky v rámci OECD. „Větší poměr rezerv k HDP má například Švýcarsko, Singapur, Libanon, Saúdská Arábie, podobnou úroveň jako ČR má Bhútán či Botswana,” dodal Dřímal.

Koruna se přitom v první polovině prosince obchodovala nad úrovní kurzového závazku kvůli efektům zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem. ČNB tak musela bránit závazek až v druhé půlce měsíce. S ještě větší vervou se investoři pustili do nákupů koruny v lednu.

Konec intervencí možná už na jaře

„Silný příliv spekulativního kapitálu začíná přinášet otázku, do jaké míry bude moci koruna po ukončení závazku posílit z důvodu chybějící protistrany,” řekl ekonom ING Jakub Seidler.

Tohoto rizika si podle něj začínají být vědomi i zahraniční hráči, proto růst spekulativních pozic v závěru ledna zpomalil. „I přesto však v některých okamžicích trh spekulace opět zvyšuje, například na začátku února před měnovým jednáním ČNB se intervence pohybovaly opět v desítkách miliard korun za den,”  dodal.

ČNB opakovaně označuje jako termín konce intervencí polovinu letošního roku, „ne dříve než ve druhém čtvrtletí”. Podle některých ekonomů by se tak mohlo stát už v květnu. Opouštění kurzového závazku ale neznamená, že se ČNB nemůže opět uchýlit k intervenčním nákupům, pokud by koruna podle jejího názoru posilovala příliš.

Anketa

Jsou intervence ČNB správné?
Ano
8,6 %
Ne
88,1 %
Nevím
3,3 %
Celkem hlasovalo 10813 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám