Hlavní obsah

E-shopy mají u populární dobírky výjimku z EET

Novinky, Tomáš Volf

Dobírka v té podobě, kterou v současné době e-shopy obvykle využívají, bude mít výjimku z elektronické evidence tržeb (EET). Vyplývá to z informací Asociace pro elektronickou komerci (APEK) i generálního finančního ředitelství. Při platbě kartou přitom podobná výjimka neprošla. Druhá vlna EET začne pro maloobchod a velkoobchod platit od března.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

EET se nevztahuje na dobírku ve formě, kterou využívá většina prodejců u klasických dopravců,” řekl Novinkám šéf Asociace pro elektronickou komerci (APEK) Jan Vetyška. Dodal ale, že výjimka není paušální.

Rozhodující je smlouva mezi obchodníkem a tím, který dobírku vybírá. Pokud jde o přímé nebo nepřímé zastoupení, pak tu povinnost vydat elektronickou účtenku platí. Ale v běžné praxi nejsou dopravní firmy zástupci internetových obchodů.

„Klasický vztah mezi obchodníkem a třeba Českou poštou nebo PPL je v pořádku. A zároveň to musí výběrčí, například pošta, poslat obchodníkovi na účet. Ten si nesmí přijít pro hotovost na přepážku,” upřesnil Vetyška.

Pošťák je jen prostředník

„Provozovatel poštovních služeb zde vystupuje pouze v roli prostředníka. Pokud tedy provozovatel poštovních služeb převede platby poplatníkovi za dobírky přímo z účtu na účet, nebude poplatník povinen takové platby evidovat,” potvrdila Novinkám mluvčí generálního finančního ředitelství Petra Petlachová.

Fáze zavádění elektronické evidence tržeb
Termín spuštěníObor činnosti
1. fáze1. 12. 2016ubytovací a stravovací služby
2. fáze1. 3. 2017maloobchod a velkoobchod
3. fáze1. 3. 2018ostatní činnosti vyjma těch ve 4. fázi, např. svobodná povolání, doprava, zemědělství
4. fáze1. 6. 2018vybraná řemesla a výrobní činnosti

V případě předání vybraných plateb v hotovosti se EET musí evidovat. Například obchod může zákazníkovi při objednávce účtenku poslat e-mailem a pokud by nakonec dobírku nepřevzal, vystaví k evidované tržbě storno, dodala mluvčí.

Weby specializované na EET již v polovině letošního roku informovaly, že výjimku u ministra financí Andreje Babiše vyjednala Asociace malých a středních podniků ČR a má formu metodického pokynu k zákonu.

Logickou obhajobou pro výjimku je fakt, že peníze posílané přes účet mají elektronickou stopu, takže obchodník těžko může tržby zatajit.

Babiš po jednání s e-shopy navrhl v podobném duchu i výjimku pro platby kartou. Šlo o jednu z navrhovaných úprav zákona, kterou ale v lednu odmítli poslanci.[celá zpráva]

Dobírka je stále nejoblíbenější

Internetové obchody stále doufají, že není ještě definitivně rozhodnuto. Vláda má totiž pravomoc svým nařízením udělit výjimku v případě nepřiměřených nákladů či technických problémů, kterými e-shopy právě argumentují.

Některé hlavně z menších e-shopů tvrdí, že se jim technické úpravy nevyplatí a možnost placení kartou raději zruší. [celá zpráva]

Platbu kartou on-line podle údajů srovnávače cen Zboží.cz využívá sedm procent zákazníků, 35 procent Čechů preferuje dobírku, 32 procent využívá bankovní převod, pětina lidí platí při osobním odběru.

Počet internetových obchodů v Česku loni klesl o 600 na 36 200. E-shopů mírně ubývá třetí rok v řadě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám