Hlavní obsah

Řada e-shopů chce kvůli EET raději zrušit možnost placení kartou

Řada menších tuzemských e-shopů od března, kdy pro ně začne platit elektronická evidence tržeb (EET), zruší možnost platby kartou, aby se této povinnosti vyhnula. Její zavedení je totiž komplikované, řekl Michal Bilka, který má zavedení EET na starosti v největším tuzemském slevovém portálu Slevomat.cz. Stejný názor má i šéf Asociace pro elektronickou komerci (APEK) Jan Vetyška.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

"Bohužel, musíme se obávat, že především menší e-shopy se rozhodnou raději on-line platby ze své nabídky stáhnout. To je samozřejmě krok zpátky, který poškodí také zákazníky. Ti u internetových obchodů oceňují rychlost a pohodlí nákupu, platby kartou on-line v posledních letech významně rostly," řekl Vetyška.

Poslanci minulý týden zamítli návrhy na úpravy EET, včetně výjimky pro e-shopy, kterou navrhoval ministr financí Andrej Babiš (ANO). Čelil přitom kritice, že s výjimkami přišel na poslední chvíli. [celá zpráva]

„Hlavním technickým problémem je rychlost získání informace o proběhlé platbě. I když to vypadá paradoxně, řada on-line platebních metod nekomunikuje s e-shopem zcela on-line a v notifikacích o obdržených platbách vznikají časové prodlevy, které jsou v rozporu s platnou legislativou,” upřesnil na dotaz Novinek Vetyška.

Fáze zavádění elektronické evidence tržeb
Termín spuštěníObor činnosti
1. fáze1. 12. 2016ubytovací a stravovací služby
2. fáze1. 3. 2017maloobchod a velkoobchod
3. fáze1. 3. 2018ostatní činnosti vyjma těch ve 4. fázi, např. svobodná povolání, doprava, zemědělství
4. fáze1. 6. 2018vybraná řemesla a výrobní činnosti

Navíc se podle něj jedná o obrovské množství dat a komunikace. Velmi těžko řešitelné jsou také platby prostřednictvím zahraničních platebních metod, které jsou pro některé podnikatele nezbytné, ale současně nelze příliš očekávat aktivita ze strany provozovatelů těchto metod.

„Další komplikace přináší prodej do zahraničí vůbec či úpravy e-shopů, které jsou spuštěné na zahraničních platformách nebo jsou od dodavatele na míru,” dodal.

Bilka ze Slevomatu upozornil na to, že finanční správa zatím nevydala jasnou metodiku, jak u plateb přes různé platební brány postupovat.

Kartou platí kolem sedmi procent lidí

Doslovný výklad zákona podle něj znamená posílat údaje do EET už v okamžiku kliku na tlačítko zaplatit. V tu chvíli přitom není vůbec jasné, že platba projde. Druhý výklad říká, že stačí údaje do EET poslat až v okamžiku potvrzení platby ze strany platební brány.

"V této nejistotě se tedy hlavně menším e-shopům těžko rozhoduje, jaké řešení zvolit. Očekáváme tedy, že vzestup podílu plateb kartou v českém e-commerce se letos výrazně zabrzdí," dodal Bilka.

Platbu kartou on-line podle údajů srovnávače cen Zboží.cz využívá sedm procent zákazníků, 35 procent Čechů preferuje dobírku, 32 procent využívá bankovní převod, pětina lidí platí při osobním převzetí.

Elektronická evidence tržeb povinně začala loni 1. prosince pro hotely a restaurace. V další vlně od letošního března se do EET musí zapojit maloobchodní a velkoobchodní firmy. Po nich přijde řada i na další obory podnikání.

Vláda si od EET slibuje omezení daňových úniků a narovnání podnikatelského prostředí. Pravicová opozice opatření kritizuje a tvrdí, že zlikviduje mnoho drobných živnostníků.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám