Hlavní obsah

EET se měnit nebude, Sněmovnou žádné výjimky neprošly

Novinky, zpe
Praha
Aktualizováno

Elektronická evidence tržeb (EET) se měnit nebude. Poslanci v rámci daňového balíčku, o kterém dolní komora jednala v pátek, navrhli řadu pozměňovacích návrhů na výjimky z evidence či na její zrušení. Nic z toho však neprošlo.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Článek

Opoziční TOP 09 a ODS například navrhovaly zrušit EET úplně. Lidovci chtěli z evidence vyjmout všechny plátce paušální daně a prodejce na farmářských trzích. [celá zpráva]

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) zase chtěl, aby se evidence nevztahovala na e-shopy a podnikatele, kteří si ročně vydělají pod 250 tisíc korun. Místo toho by si s finančním úřadem sjednali paušální daň. [celá zpráva] Proti jakýmkoliv změnám se dlouhodobě staví ČSSD.

Žádný z pozměňovacích návrhů však neprošel a pro EET nadále platí již schválené čtyři fáze. První fáze evidence byla spuštěna 1. prosince 2016. Jako první musí účtenky vydávat hospody, restaurace a hotely. Druhá fáze, která se vztahuje na maloobchod a velkoobchod, začne 1. března letošního roku.

Od 1. března 2018 budou evidovat tržby ostatní činnosti, například svobodná povolání, podnikatelé v oblasti dopravy či zemědělství. Od 1. června 2018 začne EET platit pro řemeslníky a výrobní činnosti.

Babiš v pátek odpoledne uvedl, že svůj nápad na změny v evidenci už do konce volebního období navrhovat nebude.

Reklama

Výběr článků

Načítám