Hlavní obsah

Kvůli podvodům s emisemi vyšetřují i bývalého šéfa Volkswagenu

Prokurátoři v Německu rozšířili vyšetřování emisního skandálu Volkswagenu a podezírají bývalého generálního ředitele Martina Winterkorna, že o manipulacích s emisemi věděl dříve, než doposud tvrdil. Prokuratura v pátek oznámila, že zvýšila počet obviněných v souvislosti se skandálem na 37 z dosavadních 21 a je mezi nimi i Winterkorn, kterého podezírá z podvodu.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Martin Winterkorn

Článek

Winterkorna již prokuratura vyšetřuje kvůli podezření z manipulací na trhu, napsala agentura Reuters.

Automobilka již dříve uvedla, že její správní rada nevěděla o manipulacích s emisemi do konce srpna 2015. Americké úřady o tom formálně informovala v září téhož roku.

Také Winterkorn minulý týden při svém vystoupení před německými zákonodárci řekl, že nevěděl o systematickém podvádění s emisemi u vozů s naftovými motory dříve, než automobilka podvody oficiálně přiznala.

Podle německého deníku Bild však Winterkorna zaměstnanci již v červenci 2015 informovali, že vyvinuli software umožňující obcházet měření emisí. Podle Bildu Winterkorn navíc vyslovil souhlas s tím, aby zaměstnanci Volkswagenu při jednáních s americkými úřady poskytovali neúplné informace. [celá zpráva]

V Koreji poslali manažera VW do vězení

Tento měsíc také americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) zatkl jednoho z manažerů Volkswagenu Olivera Schmidta a obvinil ho ze spiknutí proti USA. [celá zpráva]

Tvrdě postupuje v kauze manipulace s emisemi Jižní Korea, kde soud poslal manažera místní pobočky Volkswagenu na rok a půl do vězení za falšování certifikačních dokumentů ohledně emisí skleníkových plynů a testů hlukové hladiny. Obvinění čelí dalších několik lidí z vedení VW.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám