Hlavní obsah

Unipetrol dosáhl rekordního čistého zisku osm miliard

Petrochemický holding Unipetrol loni zvýšil čistý zisk téměř o miliardu na rekordních 7,98 miliardy korun. Meziročně jde o 13procentní nárůst. ČTK o tom dnes informoval mluvčí firmy Pavel Kaidl. Z předloňského zisku Unipetrol vyplatí dividendy za více než miliardu korun.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Chemický závod v Záluží u Mostu

Článek

Tržby společnosti naopak klesly o 21 miliard na 87,81 miliardy korun. Do výsledku se pozitivně promítlo například pojistné plnění v souvislosti s předloňským požárem v Záluží u Litvínova.

Rekonstrukce etylenové jednotky tam trvala déle než deset měsíců, náklady na ni činily čtyři miliardy korun. Na druhou stranu byly finanční výsledky ovlivněny provozním omezením petrochemické i rafinérské výroby.

„Vytvořili jsme čistý zisk ve výši bezmála osm miliard korun. Současně jsme investovali rekordních téměř 11 miliard korun do modernizace a rekonstrukce výrobních technologií, zejména do stavby nové polyetylenové jednotky. Tyto investice jsou základem pro další rozvoj Unipetrolu v budoucnosti,” uvedl generální ředitel Unipetrolu Andrzej Modrzejewski.

Největší investice v historii české petrochemie

Unipetrol v červnu zahájil výstavbu nové polyetylenové jednotky v Záluží. Jde o největší investici v historii českého petrochemického průmyslu. Celkové náklady na projekt činí 8,5 miliardy korun. Uvedení do provozu je plánováno na rok 2018.

V rafinérské a petrochemické části vykázala skupina loni provozní zisk 11,14 miliardy korun, což je proti roku 2015 nárůst o 9,5 procenta.

Provozní zisk v maloobchodním segmentu pak rostl o 15,6 procenta na 958 miliónů korun, zejména díky vyššímu prodeji pohonných hmot i rozšíření konceptu občerstvení na čerpacích stanicích. Unipetrol nyní provozuje 363 čerpacích stanic Benzina a s podílem 17,6 procenta je lídrem na českém trhu.

Počet zaměstnanců Unipetrolu v minulém roce vzrostl o 733 lidí na 4497 pracovníků, zejména díky akvizici neratovické chemičky Spolana. Letos chce firma přijmout více než sto nových pracovníků, zejména do provozu v Záluží.

Unipetrol
Unipetrol je od roku 2005 součástí polské skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě. Orlen drží v Unipetrolu 63procentní podíl.Dalších zhruba 20 procent akcií pak podle webu firmy vlastní společnost Paulinino Limited, za kterou stojí česko-slovenská finanční skupina J Zbytek mají investiční fondy a menšinoví akcionáři.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám