Hlavní obsah

Trump oslnil trhy a ty trhají rekordy. Všichni chtějí americké akcie

Novinky, bož
Aktualizováno

Nejdůležitější americký akciový index Dow Jones Industrial ve středu poprvé za 130 let existence překonal hodnotu 20 tisíc bodů. Už 22. listopadu minulého roku index překonal hranici 19 tisíc bodů, což se připisovalo optimismu trhů po zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem.

Foto: Brendan Mcdermid, Reuters

Makléř na burze v New Yorku

Článek

Krátce po začátku obchodování se Dow Jones vyšplhal až na hodnotu 20 033,77. Ještě minulý týden přitom na trzích panovala nejistota ohledně kroků prezidenta Trumpa, který se čerstvě ujal vlády.

Server německého týdeníku Focus pak uvádí, že index stoupl „i díky Trumpovi”.

„Dow Jones zažívá největší vzestup po volbách amerického prezidenta od roku 1900, když od 8. listopadu vzrostl o 11 procent. Hlavní zásluhu na současném vývoji mají hospodářské výsledky firem a rovněž očekávání prorůstové politiky ze strany Donalda Trumpa,” řekl ekonom Komerční banky Miroslav Frayer.

Burzy reagovaly už na Trumpovo listopadové vítězství prvotním šokem, ale následně se vzpamatovaly a začaly být spíš optimistické. [celá zpráva]

Média tehdy předpokládala, že investoři zřejmě věří, že Trumpova politika bude  nakonec výrazně pragmatičtější, než hlásal před volbami. Uklidnil je zejména vítězný projev, v němž vyzval Američany k jednotě a slíbil budování infrastruktury, péči o veterány a hospodářský růst.

Po nástupu Trumpa do úřadu, kdy dal najevo, že své předvolební sliby hodlá splnit, trhy znejistěly. Mimo jiné odstoupil od smlouvy o volném obchodu TPP a nadále slibuje uvalení 35procentního cla na dovoz z Mexika. [celá zpráva]

Co trhy uklidnilo tentokrát, zatím není jasné. Kromě jiného se však vyslovil i proti silnému dolaru. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám