Hlavní obsah

Němečtí podnikatelé se obávají brexitu a Le Penové. Důvěra v ekonomiku klesla

Novinky, bož

Důvěra německých podnikatelů a manažerů v tamní ekonomiku klesla z rekordních prosincových hodnot. Ve středu to oznámil ředitel Institutu ifo Clemens Fuest. Index podnikatelského klimatu klesl ze 111 na 109,8 bodu.

Foto: David Ryneš, Novinky

Důvěra německých podnikatelů v ekonomiku

Článek

„Po rekordním sprintu posledních měsíců se zhoršilo klima ve stavebnictví. Stavební firmy zmírnily svůj optimismus s výhledem na další měsíce,“ komentoval výsledky průzkumu Fuest. Index, který vychází z průzkumu mezi sedmi tisíci podnikateli, předchozí čtyři měsíce dosahoval rekordních hodnot. [celá zpráva]

„Je třeba připomenout, že se i přes jisté obavy německá nálada drží na velice slušných úrovních – výrazně nad průměrem z posledních pěti let,“ komentoval čísla pro Novinky hlavní ekonom Patria Finance Jan Bureš.

Součástí zveřejněných čísel jsou kromě Indexu podnikatelského klimatu, v němž podnikatelé a manažeři firem hodnotí celkovou ekonomickou situaci, také Index podnikatelské nálady a Index očekávání.

Nálada je dobrá, očekávání však klesá

Index podnikatelské nálady, v němž podnikatelé a manažeři hodnotí aktuální situaci svého vlastního podnikání, proti prosinci stoupl o dvě desetiny bodu na 116,9 bodu. Dostal se tak na pětileté maximum.

Index očekávání, v němž podnikatelé hodnotí očekávání vývoje ekonomiky i jejich podnikání v nejbližších šesti měsících, zaznamenal pokles o 2,3 bodu na 103,2  bodu.

Obavy z brexitu i voleb v Itálii a Francii

„Zdá se i soudě podle dalších indikátorů, že německé podniky mají v tuto chvíli dostatek zakázek a rozdělané práce, s výhledem do budoucna ale zůstávají opatrné. Primární obavou zůstává podle našeho názoru vývoj na politické scéně,“ domnívá se Jan Bureš.

Podle něj vzbuzují obavy podnikatelů především volby ve Francii a v Itálii. „V obou zemích sílí hlasy volající po vystoupení z eurozóny nebo dokonce z Evropské unie. Hrozba další dezintegrace evropského trhu může brzdit německé podniky v rozletu,“ připomněl Bureš.

Nejvíce se však podle něj německé podniky obávají začátku vyjednávání o brexitu. „Theresa Mayová dala jasně najevo, že chce tvrdý brexit, úplný odchod Británie z vnitřního trhu a novou obchodní dohodu,“ uvedl.

Pro některá odvětví, jako je automobilový průmysl, to může znamenat narušení řetězců odběratelů a dodavatelů, obává se Bureš. „Speciálně pro Německo je přitom Británie velmi významným trhem – vyváží na něj ročně zboží a služby v hodnotě přes 100 miliard eur,“ uzavřel ekonom.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám