Hlavní obsah

Němci chtějí zavést celoevropské mýtné

Novinky, bož

Německý ministr dopravy Alexander Dobrindt (CSU) chce zavést systém celoevropského mýtného. Informoval o tom list Frankfurter Allgemeine Zeitung. Německo už delší dobu usiluje o zavedení mýtného pro osobní auta na německém území. Vzhledem k odporu Evropské komise a ostatních členských států EU se však o jeho zavedení bude hlasovat až ve středu.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Německý Spolkový sněm bude teprve ve středu hlasovat o návrhu zákona, který má zavést mýtné pro osobní automobily.

Článek

Ministr uvedl, že cílem německé vlády je „společný, interoperabilní mýtný systém bez národních bariér“.

Německý Spolkový sněm bude teprve ve středu hlasovat o návrhu zákona, který má zavést mýtné pro osobní automobily. Návrh byl přepracován, aby vyhověl požadavkům Evropské komise.

Nižší poplatky a podmíněné kompenzace

Místo původně navrhovaných tří variant dálniční známky za pět, deset a patnáct eur nový návrh zavádí desetidenní poplatek v rozmezí 2,5 až 25 eur a dvouměsíční poplatek v rozmezí 7 až 50 eur. Konkrétní výše krátkodobého poplatku závisí na ekologické způsobilosti daného vozu.

Ministr počítá, že systém přinese do spolkového rozpočtu zhruba 524 miliónů eur (zhruba 14 miliard korun), a to i po odečtení sto miliónů eur, které stát vydá na kompenzace německým řidičům v závislosti na výši vypouštěných emisí.

Sousedé se cítí diskriminováni

Podle kritiků je kompromisní návrh i nadále diskriminační vzhledem k tomu, že zahraničním řidičům žádné kompenzace vypláceny nebudou. Německo jako jedna z mála zemí dosud nemělo zpoplatněné používání dálnic osobními vozidly. Sousedním státům včetně Česka se však nelíbil původní návrh, který poplatky zaváděl v podstatě jen pro cizince.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám