Hlavní obsah

Babiš: Prosincové tržby restaurací vzrostly meziročně o sto procent

– Olomouc
Právo, ČTK, svj

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) ve středu na kongresu tradičního maloobchodního trhu Samoška v Olomouci prohlásil, že restauracím vzrostly loni v prosinci tržby meziročně o sto procent. Konkrétní čísla však Babiš ani ministerstvo neuvedli s tím, že podrobnější informace k tomu sdělí ve čtvrtek.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Ministr financí Andrej Babiš hovoří na konferenci k problematice zavedení elektronické evidence tržeb (EET), která se konala 18. ledna v Olomouci v rámci kongresu tradičního maloobchodního trhu Samoška.

Článek

Podnikatelů v pohostinství a ubytovacích službách se začala loni 1. prosince týkat elektronická evidence tržeb (EET). Ta má podle vlády omezit šedou ekonomiku, daňové úniky a přispět k narovnání podnikatelského prostředí v zemi.

Babiš v Olomouci také reagoval na obavy z masivního zavírání hospod. Po zavedení EET podle něj počet restaurací neklesl. Otevřeno bylo loni v prosinci víc restaurací, než jich bylo zavřeno, řekl šéf státní kasy.

Sdružení místních samospráv ČR s poukazem na průzkum mezi starosty obcí na začátku prosince oznámilo, že při spouštění EET zaniklo zhruba 700 hospod zejména v malých obcích.

Zapojilo se na 43 tisíc podnikatelů

Podle Babiše to ale není pravda. „Je to lež. Za prosinec zavřelo 108 hospod a otevřelo 370,“ uvedl. Dodal, že tisíce restaurací zanikly a vznikly i v předchozích letech, kdy EET v Česku nefungovalo.

Do EET bylo k úterku podle údajů serveru etrzby.cz zapojeno už 43 274 podnikatelů. Podle dřívějších odhadů Finanční správy se měla první vlna EET pro hotely a restaurace týkat zhruba 40 tisíc podnikatelů.

Od 1. března letošního roku se EET dotkne největší skupiny podnikatelů – velkoobchodních a maloobchodních firem, tedy asi 250 000 subjektů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám