Hlavní obsah

Vzniká největší tabáková společnost na světě, BAT převzal konkurenta za 1,3 biliónu

Novinky, bož

Britský tabákový koncern British American Tobacco (BAT) za téměř 50 miliard dolarů (1,26 biliónu korun) převezme konkurenta Reynolds American. Akvizicí vznikne největší tabáková společnost na světě, uvedla v úterý agentura Reuters. BAT již nyní vlastní 42 procent Reynoldsu.

Foto: David Ryneš, Novinky

Čisté tržby tabákových koncernů

Článek

Dohoda, která celkovou hodnotu Reynoldsu ocenila na 86 miliard dolarů (2,2 biliónu korun), znamená návrat koncernu BAT na americký trh po dvanácti letech. BAT si od fúze slibuje upevnění pozice jak na rostoucích východních trzích, tak v lukrativních západních zemích, uvedl šéf koncernu Nicandro Durante.

Reynolds měl již před měsícem odmítnout nabídku BAT na převzetí, jednání však i nadále pokračovala.

Reynolds je výrobcem značek Camel a Newport, do portfolia BAT patří značky Lucky Strike, Pall Mall nebo Viceroy.

Foto: Novinky

Odpudivé obrázky na krabičkách cigaret nedonutí kuřáky přestat kouřit.

Podle čistých tržeb jsou druzí

BAT mělo z tabákových společností celosvětově v roce 2016 třetí největší čisté tržby, které dosáhly 20 miliard dolarů (zhruba 505 miliard korun). Reynolds se v žebříčku umístila na šestém místě s 10,7 miliardy dolarů (270 miliard korun).

Při součtu čistých tržeb obou (30,7 miliardy dolarů) by společnosti dosáhly na druhé místo za Imperial Tobacco s 39 miliardami dolarů (zhruba 986 miliard korun) a před Philip Morris s 26,2 miliardy (662 miliard korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám