Hlavní obsah

Zklamané e-shopy: EET u plateb kartou bude pro některé neřešitelný problém

Povinnost evidovat v rámci elektronické evidence tržeb (EET) i platby za zboží zaplacené kartou přes internet znamená pro e-shopy velké technické komplikace, v některých případech až neřešitelné. Uvedla to Asociace pro elektronickou komerci (APEK). Poslanci v pátek zamítli návrhy na úpravy EET, včetně výjimky pro e-shopy.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) neuspěl s návrhem, aby pod evidenci tržeb nespadaly nákupy v e-shopech v těch případech, kdy zákazník platí kartou přes internet a transakce se odehraje bez osobní účasti. [celá zpráva]

„Nyní tedy musíme vyřešit nejen ve spolupráci se státní správou, jak postupovat při evidenci tržeb u on-line platebních metod v praxi. Pro e-shopy se jedná o velké technické komplikace, v některých případech až neřešitelné,” uvedl výkonný ředitel APEK Jan Vetyška.

Fáze zavádění elektronické evidence tržeb
Termín spuštěníObor činnosti
1. fáze1. 12. 2016ubytovací a stravovací služby
2. fáze1. 3. 2017maloobchod a velkoobchod
3. fáze1. 3. 2018ostatní činnosti vyjma těch ve 4. fázi, např. svobodná povolání, doprava, zemědělství
4. fáze1. 6. 2018vybraná řemesla a výrobní činnosti

Neschválením výjimek poslanci podle zakladatele pokladního systému Septim.cz Zbyňka Švece hodili část podnikatelů doslova přes palubu. Očekává proto v nejbližších dnech chaos, ale i ukončení činnosti některých z nich.

„Například e-shopy totiž nejsou schopny z technického hlediska některým částem zákona dostát a pro drobné živnostníky to jednoduše kvůli nízkým obratům vůbec nedává smysl," uvedl Švec. Neprošla totiž ani navrhovaná výjimka pro podnikatele s ročním příjmem pod 250 tisíc korun.

Vyhozené peníze

Technické problémy e-shopů s EET souvisí s tím, že zákazníci někdy platí kartou přes různé prostředníky a platební systémy jako je PayPal nebo GoPay. Problémem je i časový rozdíl mezi objednávkou zboží a placením za něj.

„Každá administrativní povinnost má své náklady. V tomto případě nemalé, a to jak na straně státu, tak i na straně e-shopů. Smyslem EET bylo zamezit krácení tržeb. Prodeje v e-shopech ale zanechávají dostatečnou elektronickou stopu i bez EET. Stát vyhodí peníze, obchodníci také. Je to drahé a k ničemu," dodal daňový poradce společnosti KODAP Vlastimil Sojka.

Zklamání je podle asociace i proto, že návrh neprošel o pouhých pět hlasů. „I když se z praktického tématu stalo téma politické, podařilo se přesvědčit o smysluplnosti tohoto návrhu řadu poslanců. Víceméně všechny strany uznávají, že on-line platby přijaté v internetových obchodech jsou do EET zahrnuty zbytečně, změny se ale nakonec dosáhnout nepodařilo,” dodal Vetyška.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám