Hlavní obsah

Růst tržeb obchodů v listopadu zrychlil, u e-shopů o 32 procent

Novinky, tov

Tržby v maloobchodě loni v listopadu zrychlily meziroční růst na 7,9 procenta z říjnových dvou procent. Lidé více utratili za pohonné hmoty, za nepotravinářské zboží i potraviny. Nejvíc rostly tržby e-shopů, meziročně o 32,3 procenta. Ve středu o tom informoval Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: David Ryneš, Novinky

Tržby maloobchodu

Článek

„Nejrychleji rostly tržby internetových obchodů, o 32,3 procenta. V posledních letech jsme si zvykli na dvouciferná tempa růstu v tomto segmentu. Ale toto číslo je nejvyšší od prosince 2013,“ řekla Marie Boušková, ředitelka odboru statistiky služeb ČSÚ.

E-shopům pomohly rekordní prodeje na Černý pátek, kdy nakupující zlákaly vlnou slev. [celá zpráva]

Loňský listopad měl o jeden pracovní den více než listopad 2015, tržby očištěné o kalendářní vlivy se tak zvýšily o 6,7 procenta.

Nejpomaleji rostly tržby u potravin, meziročně o 2,3 procenta, zatímco u nepotravinářského zboží stouply o 12 procent. Tržby za pohonné hmoty stouply o 6,5 procenta. Tržby za prodeje aut, které statistici počítají zvlášť, stouply meziročně o deset procent.

„Růst prodejů zaznamenaly všechny druhy zboží. Potvrzuje se tak, že ekonomický růst ke konci roku výrazně zrychlil,” řekl ekonom Komerční banky Viktor Zeisel.

„Zvyšuje se totiž kupní síla obyvatel. Zatímco v loňském roce ji táhl zejména růst zaměstnanosti, v letošním roce očekáváme výrazný nárůst mezd. Jediným faktorem, který může maloobchodní tržby brzdit, je rostoucí inflace. Ta již na konci roku dosáhla dvou procent,” dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám