Hlavní obsah

Cíl ČNB splněn. Meziroční inflace byla v prosinci dvě procenta

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Spotřebitelské ceny meziročně vzrostly o dvě procenta, což bylo o půl procentního bodu více než v listopadu. Vyplynulo to z údajů, které v úterý zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Jde o nejvyšší meziroční růst cen od prosince 2012. Podle analytiků tak nic nebrání ukončení intervenčního režimu ČNB.

Foto: David Ryneš, Novinky

Inflace v Česku

Článek

Zvýšení meziroční cenové hladiny nastalo především u potravin a nealkoholických nápojů. Ceny běžného pečiva byly meziročně vyšší o 10,4 procenta (v listopadu o 1,5 procenta), vajec o 13,7 procenta, čerstvého másla o 20,7 procenta. Ceny plodové zeleniny byly v prosinci vyšší o 41,5 procenta.

Oproti listopadu stouply ceny o 0,3 procenta. Tento vývoj ovlivnilo zejména zvýšení cen v oddílech potraviny a nealkoholické nápoje, stravování a ubytování, doprava. Průměrná míra inflace v roce 2016 byla 0,7 procenta, což je nejvyšší hodnota za poslední tři roky.

Inflace dosáhla cíle ČNB

Podle ekonoma Komerční banky Viktora Zeisela inflace v prosinci již dosáhla inflačního cíle ČNB. „Důležité je, že k vyšší inflaci nepomáhají pouze ceny pohonných hmot, ale vysoko se nachází i jádrová inflace a ceny potravin. Cenový růst brzdí pouze regulované ceny,“ sdělil Novinkám.

Dá se očekávat, že ČNB brzy upustí od intervencí, protože jejich smysl se pomalu vytrácí.
Petr Vlasák, analytik

„Inflace v Česku po čtyřech letech opět dosahuje inflačního cíle ČNB. Pokud ceny budou i nadále růst tímto tempem, dá se očekávat, že ČNB brzy upustí od intervencí, protože jejich smysl se pomalu vytrácí,“ uvedl pro Novinky hlavní analytik tginvest.cz Petr Vlasák.

„ČNB je zavedla především proto, aby Česko neohrozila deflace. Nyní se zdá, že tato hrozba už pominula a není proto důvod držet naši měnu uměle podhodnocenou,“ dodal Vlasák.

Zeisel odhaduje, že inflace mírně zvolní, aby se v únoru opět vrátila na úroveň inflačního cíle, kolem nějž se bude nadále stabilně držet. „Uvolňují se tak ruce ČNB, které se tak splní podmínka pro zrušení kurzového závazku. Očekáváme, že k jeho odstranění dojde již ve druhém čtvrtletí roku,“ uzavřel ekonom.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám