Hlavní obsah

U bran Vatikánu otevřeli McDonald’s, kardinálové se zlobí

– Vatikán/Řím • Aktualizováno

U bran Vatikánu otevřel svou pobočku americký řetězec restaurací rychlého občerstvení McDonald’s. Proti záměru otevřít provozovnu v blízkosti svatopetrské baziliky přitom protestovali dříve někteří kardinálové i obyvatelé Říma. V době oběda vstoupily do restaurace i dvě jeptišky, uvedla agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

U bran Vatikánu otevřeli rychlé občerstvení, kardinálové se zlobí Video: Reuters

 
Článek

Loni v říjnu se skupina obyvatel italské metropole obrátila dopisem na papeže Františka, aby zabránil zřízení pobočky. Podle kritiků hrozí, že bude masovou turistikou narušena kulturní a sociální identita římské čtvrti sousedící s Vatikánem.

Se vznikem provozovny nesouhlasili ani někteří kardinálové, hlavně Elio Sgreccia. Ten dříve italským novinám řekl, že jde o „přinejmenším kontroverzní a perverzní rozhodnutí”.

Foto: Alessandro Bianchi, Reuters

Ukazatel k provozovně McDonald's přímo před vatikánským Svatopetrským náměstím

Firma McDonald’s v prohlášení citovaném Reuters uvedla, že svou pobočku uzpůsobila historickému okolí a že se nachází v turistické oblasti vně Vatikánu.

Loni v listopadu společnost zažalovala italské město Florencii za to, že jí zamítlo otevření restaurace na náměstí před katedrálou. Firma podle agentury AFP žádá odškodnění 17,8 miliónu eur (asi 480 miliónů korun).

Foto: Alessandro Bianchi, Reuters

Provozovna McDonald's v ulici Borgo Pio v Římě v blízkosti bran Vatikánu

Chystá se i Hard Rock Cafe

Agentura APA nedávno napsala, že poblíž Vatikánu se chystá otevření i další restaurace, která může vyvolat spory. Na třídě Via della Conciliazione, která vede ke Svatopetrskému náměstí, má být podle italského tisku zřízeno Hard Rock Cafe. Prostory pronajme opět správa nemovitostí Vatikánu (APSA) a má jít o budovu, v níž je nyní knihovna salesiánského řádu.

Anketa

Souhlasíte s umístěním provozovny McDonald's do blízkosti baziliky Sv. Petra ve Vatikánu?
Ano
43,4 %
Ne
56,6 %
Celkem hlasovalo 728 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám