Hlavní obsah

Cizinci si nejvíc vydělají ve Švýcarsku, skoro pět miliónů za rok

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zahraniční zaměstnanci si ve Švýcarsku vydělají v průměru za rok v přepočtu 4,9 miliónu korun hrubého. To je nejvíc na světě a téměř dvakrát víc než světový průměr. Po Švýcarsku následují Hongkong a Indie. Německo a Švédsko jsou až ve druhé desítce. Informovala o tom agentura Bloomberg s odkazem na průzkum banky HSBC.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Kombinace vysokých platů a vynikající pracovní kultury řadí Švýcarsko na špici při volbě kariéry,“ řekl šéf výzkumu HSBC Expat Dean Blackburn.

Lidé si ve Švýcarsku, kde sídlí i evropská centrála OSN, pochvalují nejen platy. Téměř 70 procent účastníků průzkumu uvedlo, že se jim ve Švýcarsku lépe daří vyvážit práci a osobní život, než to mu bylo doma. Pracovní kulturu označilo za lepší, než v zemi odkud přišli, 61 procent tázaných.

Ve Švýcarsku jsou ale zároveň vysoké životní náklady, například ceny potravin jsou 70 procent nad evropským průměrem.

Německo a Švédsko se podle výše platů pro zahraniční pracovníky umístily na začátku druhé desítky. Tázaní ale země vysoko hodnotili v oblasti pracovních podmínek a sociálních vymožeností. Při srovnání všech kritérií skočilo Německo druhé za Švýcarskem a Švédsko třetí.

Vysoké platy pro zahraniční zaměstnance v Indii souvisí s fenoménem, kdy tam velké nadnárodní firmy přesouvají například svá IT oddělení nebo call centra, kterým šéfují cizinci.

Největší výhody v oblasti péče o zdraví, příspěvků na ubytování nebo cesty domů nabízejí země Blízkého Východu, jako Bahrajn nebo Spojené arabské emiráty, vyplývá z průzkumu HSBC mezi téměř 27 tisíci zahraničních zaměstnanců ve více než stovce zemí.

Naopak větší pracovní nároky a méně času na soukromý život pociťují zaměstnanci po příjezdu do asijských zemí jako Singapur a Hongkong, které patří také na špičku platového srovnání.

Reklama

Výběr článků

Načítám