Hlavní obsah

Dluhy domácností v listopadu stouply o dalších 11 miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Domácnosti ke konci listopadu dlužily bankám přes 1,42 biliónu korun, což je zhruba o 11 miliard korun více než v říjnu. Meziročně byly dluhy domácností vyšší o téměř 99 miliard korun. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila Česká národní banka (ČNB). O osm miliard na 1,233 biliónu korun vzrostla oproti říjnu i zadluženost podniků.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Domácnosti ke konci listopadu dlužily bankám přes 1,42 bilionu korun, což je zhruba o 11 miliard korun více než v říjnu.

Článek

Na jednodenních vkladech měly domácnosti u finančních institucí uloženo přes 1,720 biliónu korun, od října se objem vkladů zvýšil o 29 miliard. Meziročně byl vyšší o 220 miliard korun.

Na účtech s výpovědní lhůtou měly domácnosti koncem listopadu uloženo necelých 236 miliard korun, tedy přibližně o 654 miliónů méně než o měsíc dříve. Proti loňskému říjnu tyto vklady klesly zhruba o 35 miliard korun.

Roste i zadlužení firem

Firmy na konci listopadu dlužily bankám necelých 1,233 biliónu korun, proti říjnu o zhruba osm miliard korun více. Před rokem podniky bankám dlužily přes 1,127 biliónu korun.

Objem peněz podnikům na jednodenních vkladech stoupl na necelých 1,011 biliónu korun ze říjnových 976 miliard korun. Na vkladech s výpovědní lhůtou měly firmy uloženo necelých 11 miliard korun.

„Rostoucí zadlužení firem potvrzuje jejich růstové ambice a důvěru v příznivý vývoj. České podniky mají zpravidla dostatek hotovosti a naše analýzy ukazují, že jsou spíše konzervativnější a spoléhají se především na vlastní kapitál, i když by za současné úrovně nízkých úrokových sazeb mohly poměrně výhodně vydělávat na půjčeném kapitálu,“ sdělil Novinkám Marek Richter z PwC ČR.

Centrální banka poskytuje statistiku každý měsíc v národním měnovém přehledu. Odvozuje se z bilancí měnových finančních institucí, které zahrnují vedle centrální banky, obchodních bank a poboček zahraničních bank v Česku také fondy peněžního trhu, úvěrní a spotřební družstva.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám