Hlavní obsah

Šéf japonské reklamní firmy rezignoval kvůli sebevraždě zaměstnankyně

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident přední japonské reklamní společnosti Dentsu Tadaši Išii oznámil ve středu rezignaci. Přijal odpovědnost za sebevraždu 24leté pracovnice, která zřejmě souvisela s přepracováním. Firmu kvůli případu vyšetřovalo japonské ministerstvo práce. Informoval o tom na webu deník The Japan Times.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Prezident přední japonské reklamní firmy Dentsu Tadaši Išši (uprostřed) se klaní na tiskové konferenci v Tokiu. Oznámil rezignaci a přijal odpovědnost za sebevraždu zaměstnankyně, která pracovala extrémní přesčasy.

Článek

„Hluboce litujeme, že jsme nepředešli přepracování naší nově přijaté pracovnice. Hluboce se omlouvám,“ řekl Išši na tiskové konferenci v Tokiu, kde oznámil svou rezignaci.

Tisková konference následovala poté, co japonské ministerstvo práce předalo policii k prošetření podezření, že Dentsu a jeden z jejích manažerů nutili zaměstnankyni Matsuri Takahašiovou k práci přes čas, kterou řádně nevykazovala.

Foto: Profimedia.cz

Matka a advokát rodiny zesnulé Matsuri Takahašiové na říjnové tiskové konferenci

Zaměstnankyně nastoupila do firmy v dubnu 2015. Následující měsíce pracovala až sto hodin přes čas, uvedl list. Trpěla depresemi, což na ní bylo i vidět. Loni na Vánoce spáchala sebevraždu skokem z horního patra ubytovny pro zaměstnance.

Ministerstvo práce začalo firmu vyšetřovat už v průběhu roku s podezřením, že šlo o úmrtí z přepracování, pro které mají Japonci vlastní slovo „karoši“. Fenomén má v japonské pracovní kultuře nechvalnou tradici a úřady se s ním snaží bojovat. [celá zpráva]

Rodina zesnulé tvrdí, že její nadřízený zneužíval svého postavení a zaměstnankyni šikanoval. „Nejsi dost schopná, když tu práci nestíháš,“ řekl jí údajně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám