Hlavní obsah

Volkswagen chce ve firmě mluvit anglicky. Přátelé němčiny na protest prodali akcie

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německý automobilový koncern Volkswagen se rozhodl zavést angličtinu jako nový firemní jazyk. Na to zareagovala Nadace německého jazyka (SDS), která firmu zkritizovala a na protest prodala všech svých 200 akcií společnosti. Informoval o tom list Handelsblatt s odvoláním na DPA. Škodná nadace nebyla, akcie totiž prodala dráž, než za kolik je nakoupila. Celkem za prodej inkasovala 27400 eur (zhruba 740 tisíc korun).

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Němčina v pozici firemního jazyka koncernu Volkswagen končí. Nelíbí se to obráncům němčiny, kteří vlastnili 200 akcií automobilky.

Článek

„Slova Volkswagen a němčina se k sobě už bohužel nehodí,“ uvedl předseda nadace profesor Walter Krämer. „Jsem zděšen, jak lehkovážně se naše elity vzdávají vlastního jazyka a kultury,” dodal.

Koncern nahrazení němčiny angličtinou v pozici hlavního jazyka společnosti odůvodňuje snadnější spoluprací s mezinárodním managementem. Krämer to však považuje za zcestné.

Podle něj je pro mezinárodní vedoucí pracovníky jednoduché naučit se jazyk nového zaměstnavatele. Naopak pro domácí dělníky může být angličtina nepřekonatelnou komplikací, domnívá se.

Jsem zděšen, jak lehkovážně se naše elity vzdávají vlastního jazyka a kultury.

Šéf nadace zároveň zaútočil na spolkovou zemi Dolní Sasko, jež vlastní 20 procent akcií Volkswagenu. „Nedokázali zabránit útěku největšího zaměstnavatele v zemi od zemského jazyka,“ vyčetl zemské vládě.

Handelsblatt připomněl, že nadace na protestním prodeji 200 akcií paradoxně vydělala. Při nákupu totiž platila 100 eur (zhruba 2700 korun) za kus, prodala je však, když stály 137 eur (zhruba 3700) za kus. Inkasovala tak o 7400 eur (zhruba 200 tisíc korun) více, než za kolik akcie původně nakoupila.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám