Hlavní obsah

Obama zakázal ropné vrty v pobřežních vodách. Trumpovi to zkomplikuje život

Novinky, bož

Americký prezident Barack Obama v úterý oznámil trvalý zákaz nových vrtů na těžbu ropy a zemního plynu v oblastech Severního ledového a Atlantského oceánu. Informoval o tom The New York Times. Podle listu jde o Obamův pokus zanechat za sebou environmentalistický odkaz, který bude pro jeho nástupce Donalda Trumpa velmi obtížné zvrátit.

Foto: Susan Walsh, ČTK/AP

Prezident USA Barack Obama během tiskové konference 16. prosince 2016

Článek

K Obamovi se přidal i kanadský prezident Justin Trudeau, který zakázal nové vrty v kanadských arktických vodách. Obamův zákaz se týká 46 a půl miliónu hektarů kolem Aljašky a jednoho a půl miliónu hektarů v Atlantském oceánu.

Obamovo opatření, které oznámil několik týdnů před odchodem z Bílého domu, považují jeho příznivci za kreativní, podle jeho odpůrců jde spíše o zneužití pravomocí, uvedl New York Times.

Obama využil zákona z 50. let

Americký prezident využil zákona z 50. let minulého století, který mu umožňuje na neomezeně dlouhou dobu jednostranně zamezit využívání nerostných zdrojů v pobřežních vodách.

Podle environmentalistů by Trump mohl Obamovo opatření zvrátit jedině soudní cestou.

„Ještě nikdo to neudělal,“ uvedl profesor práva v oblasti životního prostředí Patrick Parenteau. „Neexistuje žádný precedens. Jde o neprobádané vody,“ dodal.

Obamovi odpůrci věří, že Trump zákaz zruší

Odpůrci Obamovy environmentální politiky přesto věří, že Trump udělá vše, aby zákaz zvrátil. „Podle nás neexistuje varianta, že by šlo o trvalé opatření,” uvedl politický poradce z Amerického ropného institutu (API) Andrew Radford.

Ten připomněl, že prezident Bill Clinton využil stejného zákona jako Obama, aby zakázal těžbu ropy a zemního plynu na 300 miliónech akrů. Jeho nástupce George W. Bush následně obnovil těžbu na šestině tohoto území.

Obama spěchá kvůli Trumpovi

Obama se podle amerického listu snaží na poslední chvíli prosadit co nejvíce opatření, která zajistí zachování jeho politiky v oblasti ochrany životního prostředí. Jeho nástupce Donald Trump totiž slíbil nemalou část této politiky zrušit a naopak dlouhodobě slibuje silnou politiku v oblasti energetiky, včetně podpory těžby uhlí, ropy a zemního plynu.

Právě politický program jeho nástupce vedl Obamu ke snaze o urychlenou ratifikaci dohody o klimatu z Paříže. Jeho cílem bylo, aby vešla v platnost ještě před nástupem Trumpa do Bílého domu, připomněl New York Times.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám