Hlavní obsah

České banky jsou odolné, potvrdily zátěžové testy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výsledky zátěžových testů bankovního sektoru v Česku, které se uskutečnily na základě výsledků bank ke konci třetího čtvrtletí, potvrzují dostatečnou odolnost bankovního sektoru vůči případným nepříznivým šokům. Vyplývá to ze zátěžových testů bank, které v pondělí zveřejnila Česká národní banka (ČNB).

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Výsledky zátěžových testů bankovního sektoru v Česku potvrzují dostatečnou odolnost bankovního sektoru vůči případným nepříznivým šokům.

Článek

Hlavním zdrojem odolnosti sektoru je jeho vysoký celkový kapitálový poměr, který ke konci září dosahoval 17,7 procenta, a nynější ziskovost.

Kapitálová vybavenost celého odvětví by podle ČNB zůstala výrazně nad osmiprocentním regulatorním minimem i v zátěžovém scénáři, který předpokládá silný pokles ekonomické aktivity v Česku i zahraničí.

Jedna z bank potřebuje 400 miliónů

Přes vysokou odolnost sektoru jako celku by jedna z testovaných bank v základním scénáři vykázala nedostatečný kapitálový poměr, což do budoucna znamená úpravu jejího obchodního modelu či doplnění kapitálu o zhruba 400 miliónů korun, upozornila ČNB.

V případě nepříznivého scénáře by požadavek na minimální výši celkového kapitálového poměru osmi procent nesplňovalo osm bank představujících zhruba 13,5 procenta aktiv sektoru, dodala ČNB.

Související téma:

„Stabilní bankovní systém zůstává nadále velkou výhodou a silou české ekonomiky,” uvedla hlavní ekonomka České bankovní asociace Eva Zamrazilová. Je to navzdory neustále bující regulaci a prostředí extrémně nízkých úrokových sazeb a zostřujícího se konkurenčního prostředí, dodala ekonomka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám