Hlavní obsah

Finanční injekce pro Itálii se nechystá, ujistil šéf záchranného fondu

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropský stabilizační mechanismus (ESM) nepřipravuje finanční injekci pro Itálii. Podle agentury Reuters to v pátek uvedl šéf ESM Klaus Regling. Italské banky mají v poslední době velké problémy se špatnými úvěry.

Foto: Stefano Rellandini, Reuters

Nejstarší banka světa a třetí největší italská banka Monte dei Paschi di Siena

Článek

Nejproblematičtější bankou je nejstarší banka světa Monte dei Paschi, která nutně potřebuje navýšit kapitál. V poslední době se spekulovalo, že by sanaci provedl italský stát.

„Šíří se hodně pověstí, ale tak to skutečně není. Italská vláda nás o pomoc nepožádala,“ uvedl Regling novinářům ve finském hlavním městě Helsinki.

Podle něj Itálie nemá problém na úrovni celého státu, týká se jen několika konkrétních bank.

„Tohle je něco úplně jiného než v roce 2009 nebo 2010, kdy jsme měli množství zemí, které měly problémy s bankovním sektorem. Itálie v této situaci není,“ ujistil Regling.

Deset biliónů ve špatných úvěrech

Italské banky dlouhodobě trápí špatné úvěry v celkové výši až 360 miliard eur (9,7 biliónu korun). Symbolem italské mizérie se stala právě Monte dei Paschi di Siena.

Nejstarší banka světa byla založena v roce 1472 a podle nedávných zátěžových testů jde o nejslabší banku v EU. V případě jejího pádu se analytici obávají, že by byly ohroženy i další italské banky a tím i celá EU. [celá zpráva]

Evropský stabilizační mechanismus, známý i jako trvalý euroval, funguje od října 2012. Vznikl v reakci na finanční problémy Řecka.

V součtu pomoci ESM (trvalého eurovalu) s penězi vyplacenými dalším evropským mechanismem EFSF (takzvaným dočasným eurovalem) bylo Řecku celkově vyplaceno 173 a půl miliardy eur (4,7 biliónu korun). [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám