Hlavní obsah

Růst maloobchodních tržeb nadále zpomaluje, daří se e-shopům

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Tržby v maloobchodě se v říjnu meziročně zvýšily o 3,1 procenta, což znamená, že i nadále zpomalují. V září totiž rostly meziročně o 5 procent. V úterý o tom informoval Český statistický úřad (ČSÚ). V internetovém zásilkovém obchodě ale tržby meziročně vzrostly o 23,4 procenta.

Foto: David Ryneš, Novinky

Tržby maloobchodu

Článek

Meziměsíčně však maloobchodní tržby dokonce o 0,3 procenta klesly.

Tržby z prodeje pohonných hmot stouply meziročně o 4,4 procenta, u nepotravinářského zboží o 4,1 procenta. Naopak u potravin o 1,6 procenta klesly, uvedli statistici.

V říjnu 2016 bylo o jeden pracovní den méně než v říjnu 2015. Neočištěné maloobchodní tržby se tak meziročně zvýšily o dvě procenta.

Auta výrazně zpomalují

Tržby z prodejů aut, které statistici počítají zvlášť, stouply v říjnu meziročně o 2,4 procenta. To je oproti předcházejícím měsícům pokles, když například v září tržby v tomto odvětví meziročně stouply o 3,7 procenta.

„Největší zklamání přinesl vývoj reálných tržeb za prodeje a opravy motorových vozidel. Podle našeho názoru se však jedná spíše o výkyv než o nový dlouhodobý trend,“ sdělila Novinkám ekonomka Komerční banky Jana Steckerová.

Roste kupní síla

Růstu tržeb pomáhají rostoucí mzdy. Průměrná mzda ve třetím čtvrtletí stoupla na 27 220 korun, medián mezd činil 23 527 korun. [celá zpráva]

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj průměrné mzdy

„Díky nižším cenám domácnosti více utrácely za pohonné hmoty. Rostoucí kupní síla umožňuje spotřebitelům vydávat peníze i za zboží, které nutně nepotřebují, což se projevuje v nárůstu prodejů nepotravinářského zboží,“ uvedla Steckerová.

„Pokračující ekonomické oživení potvrzují rostoucí tržby za zbytné zboží, jako jsou sportovní potřeby, či za kulturu, které domácnosti v horších časech naopak omezují. Supermarkety a hypermarkety naopak pocítily novou regulaci, která je donutila 28. října zavřít,“ domnívá se Pavel Kulhavý z PwC Audit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám