Hlavní obsah

Euro po ohlášené demisi italského premiéra oslabilo. Nejistota ohrožuje tamní banky

Euro se v pondělí propadlo na dvacetiměsíční minimum vůči americkému dolaru. Reagovalo tak na rozhodnutí italského premiéra Mattea Renziho odstoupit z funkce po neúspěchu referenda o reformě ústavy. Investoři se obávají, že politická krize by mohla destabilizovat italský bankovní systém, napsala agentura Reuters.

Foto: Gregorio Borgia, ČTK/AP

Italský premiér Matteo Renzi oznamuje demisi.

Článek

Euro oslabilo až o 1,4 procenta na 1,0505 USD, tedy na nejnižší úroveň od loňského března. Později ovšem měna část ztrát smazala a její kurz se pohyboval kolem 1,0570 USD.

Loni v březnu euro kleslo až na 1,0457 USD, což byla nejnižší úroveň od roku 2003.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj kurzu dolaru k euru

Mezi investory nyní podle analytiků vládne opatrnost, ale ne panika. „Trhy sice na začátku nového týdne zřejmě zůstávají nervózní, nezřítily se však z útesu,” uvedla podle serveru BBC Kathleen Brooksová ze společnosti City Index Direct.

Burza v Itálii ráno oslabila o 1,3 procenta, v červených číslech je také burza v Madridu. Na druhou stranu hlavní indexy burz v Německu, Francii či Velké Británii rostly zhruba o procento. Pražská burza ráno stagnovala a oproti pátku přidávala 0,18 procenta.

Obavy o banky

Renziho demise by mohla zvýšit politickou nejistotu v Itálii, která je třetí největší ekonomikou eurozóny.

„Už nejistota o budoucí vládě a ozdravném programu bude pro italské banky  negativní. Jejich šance na tržní rekapitalizaci výrazně klesnou, stoupne riziko jejich kolapsu,” uvedl v analýze server Patria.cz.

„Italský premiér Matteo Renzi zažil o víkendu tvrdý pád – v ústavním referendu prohrál na plné čáře. Při vysoké účasti přes 70 procent voliči řekli jeho návrhu na oslabené postavení senátu jasné ne – zhruba z 60 procent. Renzi dodržel vlastní slib – rezignoval a otevřel tak dveře k návratu politické nestability,” komentoval hlavní ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš.

Šance i pro odpůrce eura

Trhy podle něj nyní budou bedlivě sledovat hlavně další politický vývoj směřující k volbám a za druhé schopnost italských bank v těžším klimatu pokračovat ve vlastní očistě.

Podle analytika Marka Willse ze společnosti State Street Global Advisors by nyní v Itálii mohly být na obzoru nové volby a k moci by se mohlo dostat opoziční Hnutí pěti hvězd, které se staví proti jednotné evropské měně.

Renzi, který stojí v čele italské vlády necelé tři roky, hájil reformu ústavy jako nutnou pro zjednodušení fungování politického systému země, která od roku 1945 zažila více než 60 vlád. Reforma měla posílit Poslaneckou sněmovnu a výrazně omezit vliv Senátu, který měl mimo jiné přijít o možnost svrhnout vládu a o vliv na blokování zákonů. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Tisknutí peněz ve velkém sráží euro

Euro spadlo na své sedmiměsíční minimum. Trhy tak reagovaly na čtvrteční oznámení šéfa Evropské centrální banky (ECB) Maria Draghiho, že banka bude minimálně...

Výběr článků

Načítám