Hlavní obsah

Italové odmítli reformu ústavy, premiér Renzi rezignuje

– Řím • Aktualizováno

Italové v celonárodním nedělním referendu nejspíš odmítli reformu ústavy navrhovanou premiérem Matteem Renzim. Podle odhadů vedou odpůrci reforem s 59 procenty hlasů, informovala televize RAI News. Renzi po půlnoci oznámil, že rezignuje.

Foto: Tony Gentile, Reuters

Italský premiér Matteo Renzi

Článek

Renzi ve svém projevu, který přenášela televize, uznal „zcela jasnou porážku” v nedělním referendu. Poděkoval svým voličům i ministrům. „Moje vláda končí,” sdělil před zraky novinářů i své manželky Agnes Landiniové.

„Prohrál jsem já, ne vy,” řekl ke svým příznivcům. Dodal, že v pondělí odnese do Kvirinálského paláce, sídla italského prezidenta, svou rezignaci. Zároveň pogratuloval k rozhodnému vítězství všem těm, kteří hlasovali proti reformě.

Premiér Matteo Renzi již dříve s hlasováním spojil své další působení v úřadu. Podle mnohých analytiků tak Renzi udělal chybu. Řada lidí, kteří ústavní reformu v neděli odmítli, svým ne hlasuje spíše proti dosavadní politice současné Renziho vlády.

Jedenačtyřicetiletý Renzi, který stojí v čele italské vlády necelé tři roky, reformu hájí jako nutnou pro zjednodušení fungování politického systému země, která od roku 1945 zažila více než 60 vlád. Reforma má posílit Poslaneckou sněmovnu a výrazně omezit vliv Senátu, který má mimo jiné přijít o možnost svrhnout vládu a o vliv na blokování zákonů. Hlasování zaznamenalo relativně vysokou účast. Podle ministerstva vnitra do sedmi hodin večer odvolilo přes 57 procent oprávněných voličů.

Euro oslabilo 

Na zveřejněné odhady ihned reagovaly burzy, euro pokleslo vůči dolaru z 1,0625 na 1,0580.

Jak poznamenala agentura Reuters, jestliže budou výsledky potvrzeny, bude to znamenat novou ránu pro Evropskou unii, která se snaží překonat řadu krizí a chtěla, aby italský premiér pokračoval ve svých reformních snahách v silně zadlužené zemi. Porážka rovněž může poznamenat trhy, zejména bankovní sektor, který letos na milánské burze ztratil téměř polovinu své hodnoty.

Představitelé opozice z Ligy severu a Forza Italia (Vzhůru Itálie) bývalého premiéra Silvia Berlusconiho po oznámení prvních odhadů vyzvali Renziho k odstoupení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám