Hlavní obsah

Populismus ohrožuje evropskou integraci, tvrdí šéf ECB Draghi

Novinky, tov

Rozmach populismu v Evropě ohrožuje evropskou a integraci a hledání společného řešení v otázkách přistěhovalectví či bezpečnosti. V rozhovoru se španělským deníkem El País to řekl šéf Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi.

Foto: Yves Herman, Reuters

Prezident ECB Mario Draghi

Článek

Za současné nejzávažnější problémy Evropy označil Draghi imigraci, protiteroristická opatření, obranu a ochranu hranic.

„Toto vše jsou nadnárodní záležitosti, které si žádají společnou odpověď,” prohlásil  Draghi. Právě nárůst populistických hnutí ale integraci a hledání společného evropského řešení oslabuje.

Draghi nejmenoval konkrétní strany. Politickou scénu ale změnil v poslední době nástup hnutí jako britská UKIP, která hlasitě podporovala brexit, nebo francouzská Národní fronta, která chce vlastní referendum proti EU, připomíná agentura Reuters.

Obavy o Itálii

Volby čekají Německo, Francii a Nizozemsko - kde sílí podpora populistických hnutí na úkor tradičních stran. V neděli probíhá v Itálii referendum o ústavních změnách, po kterých by měl volební systém produkovat silnější vítěze, než doposud vratké koalice. Komentátoři upozorňují, že populisté v Itálii volají po opouštění eura a návratu liry. [celá zpráva]

Na druhou stranu neschválení reforem, které prosazuje italský premiér Matteo Renzi, může způsobit politickou nestabilitu, pokud se rozhodne v čele vlády nepokračovat. To je podle analýzy společnosti Patria riziko hlavně pro italské banky. „Už nejistota o budoucí vládě a ozdravném programu pro ně bude negativní. Jejich šance na tržní rekapitalizaci výrazně klesnou, stoupne riziko jejich kolapsu,” uvádí.

Foto: Tony Gentile, Reuters

Italský premiér Matteo Renzi

Draghi se v rozhovoru pro El País vyhnul přímé odpovědi na otázku, zda italské referendum a volby v některých evropských zemích mohou vyvolat turbulence na trzích dluhopisů jako v roce 2012. Již nyní rostou výnosy italských dluhopisů oproti německým, což odráží nervozitu na trhu.

Analytik: Euro je pro populisty snadný cíl

„Nemohu komentovat politické události, které ještě nenastaly,” řekl Draghi s tím, že hlavním úkolem ECB je dohlížet na cenovou stabilitu a nejlépe pomůže k uklidnění trhů, když bude plnit svůj mandát.

Vzestup populismu na politické scéně řady zemí považuje za určitou hrozbu pro eurozónu i hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek. „Pokud se populisté dostanou k moci, euro se může stát zástupným problémem a poměrně snadným cílem jejich útoků. Na výsledek referenda o vystoupení té které země z eurozóny bych si pak nevsadil,” řekl Novinkám.

ECB v prosinci rozhodne, zda prodlouží či posílí program nákupu dluhopisů s cílem podpořit růst a zrychlit inflaci. Draghi vyjádřil přesvědčení, že se bance podaří splnit cíl a v letech 2018-2019 bude inflace v eurozóně těsně pod dvěma procenty.

Reklama

Výběr článků

Načítám