Hlavní obsah

Na den zavřete krám, darujte státu korunu. Začínají protesty a happeningy proti EET

Novinky, bož, ale

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V souvislosti se čtvrtečním ostrým spuštěním elektronické evidence tržeb (EET) je ohlášeno hned několik protestních akcí a happeningů. Už ve středu vyjela v Praze symbolická smuteční kolona aut, byť o poznání skromnější, než bylo avizováno, a odstartoval také happening „Koruna pro stát“. Na další dny se pak chystá třeba symbolické zavírání provozoven nebo protest na Václavském náměstí.

Automobilový průvod protestoval proti EETVideo: Novinky

 
Článek

Kolona smutečně ozdobených vozů, jíž chtěli živnostníci a podnikatelé v Praze dát najevo nesouhlas s EET, měla čítat asi 70 aut, nakonec jich podle organizátora akce Bohumila Pražáka bylo jen 11.

Automobilový průvod vyjel od Hostivařské přehrady a pokračoval přes Černokosteleckou a Vinohradskou ulici směrem na Václavské náměstí. Poté zamířil přes Veletržní a Malostranské náměstí na Vítězné náměstí a svou cestu ukončil v ulici Nad Lávkou v Praze 6.

Občanská odveta

Ve středu také odstartoval happening „Koruna pro stát“. Pořadatelé nabádají k darování symbolické jedné koruny ministerstvu financí s tím, aby peníze rozdělilo „podnikatelům, kterým vznikly náklady se zavedením EET.“

Podle pořadatelů by měl alespoň milión lidí poslat státu korunu a vyžádat si potvrzení o přijetí daru.

„Happening je vyhlášen na celý prosinec 2016, slavnostně bude ukončen na Silvestra. V lednu bude učiněn oficiální dotaz na MF ČR podle zákona 106/99 Sb. na to, kolik lidí státu přispělo, na jaké účely a jak s penězi MF naloží,“ sdělil Novinkám Roman Kříž z pořádajícího Libertariánského institutu.

„Jde o občanskou odvetu státu za jeho standardní přístup, kdy několik politiků a úředníků vymyslí nějakou hloupost či zbytečnost a milióny lidí mají spoustu nákladů a starostí,“ dodal.

Nechceme EET, 1. 12. zavřeno

K zavření provozovny na den nebo „alespoň symbolicky — na půl hodiny, na hodinu či dvě“ vyzývá podnikatele a živnostníky, kteří nesouhlasí s EET, Asociace podnikatelů a manažerů (APM).

V prohlášení, které má viset na provozovnách spolu s oznámením, že je ve čtvrtek zavřeno, se podnikatelé a živnostníci brání, že „nejsou zloději”.

„Tvrdě pracujeme a neseme za své podnikání plnou odpovědnost. A vláda kvůli několika podvodníkům trestá všechny. Jsme proti EET, protože chceme svobodně podnikat,“ stojí v prohlášení.

Fáze zavádění elektronické evidence tržeb
Termín spuštěníObor činnosti
1. fáze1. 12. 2016ubytovací a stravovací služby
2. fáze1. 3. 2017maloobchod a velkoobchod
3. fáze1. 3. 2018ostatní činnosti vyjma těch ve 4. fázi, např. svobodná povolání, doprava, zemědělství
4. fáze1. 6. 2018vybraná řemesla a výrobní činnosti

Účast na akci podle předsedy APM Radomila Bábka ohlásilo zhruba 250 až 300 konkrétních podnikatelů, kteří souhlasili se zveřejněním jména provozovny na stránkách APM.

Kromě těchto lidí má prý APM zprávy i od dalších lidí, kteří se zveřejněním jména nesouhlasí, ale k protestu se chtějí připojit. „Zúčastnit by se tak mohly větší stovky až menší tisíce provozoven,” řekl Bábek Novinkám.

Za pět minut dvanáct

Na sobotu pak APM ve spolupráci s Okresní hospodářskou komorou v Jablonci nad Nisou a hnutím Radostné Česko bez EET pořádá shromáždění „Za svobodu podnikání, proti EET“. Na shromáždění pořadatelé zvou slovy „Sejděme se za pět minut dvanáct“.

Protest se koná symbolicky v 11:55. „V boji za svobodu podnikání je už opravdu za pět minut dvanáct,“ tvrdí pořadatelé.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám