Hlavní obsah

Před zavedením EET zavírá v Česku přes tisíc hospod

Novinky, tov, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než tisíc hospod a restaurací se v Česku rozhodlo zavřít ještě před čtvrtečním zavedením elektronické evidence tržeb (EET). Vyplývá to z informací pivovarů, kterým zákazníci hlásí ukončení odběru piva. Končí především menší a venkovské restaurace. Některé zmiňují jako důvod právě EET, jiné končí kvůli konkurenci, což se dělo i v předchozích letech.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Podle analýzy společnosti Bisnode letos do konce října ukončilo činnost v oboru stravování téměř 2500 subjektů (ilustrační foto).

Článek

Plzeňskému Prazdroji oznámilo k začátku prosince ukončení odběru piva přes tisíc zákazníků.

„Činnost momentálně ukončují spíše menší a vesnické hospody, které nepodávají teplé jídlo. Dá se ale předpokládat, že hlavní vlna dopadu EET ještě přijde v prosinci a lednu,” řekl Novinkám ředitel obchodu hospod a restaurací z Prazdroje Tomáš Mráz.

„Někteří zákazníci nám oznámili ukončení spolupráce, když jako hlavní důvod k ukončení podnikání v gastronomii uvedli zavedení EET,” sdělil Novinkám PR manažer Budějovického Budvaru Petr Samec.

Pivovary i asociace restaurací čekají, že větší vlna zavírání provozoven ještě přijde v nejbližších měsících.

EET se bude v první fázi týkat od letošního prosince ubytovacích a stravovacích zařízení, podle odhadů ministerstva financí půjde o zhruba 40 tisíc podnikatelů. Hospod a restaurací je podle informací Novinek v Česku zhruba 28 tisíc.

EET byla poslední kapka

„Určité procento hospodských ukončí činnost,” potvrdil pro Novinky mluvčí pivovaru Bernard Zdeněk Mikulášek. „Někteří nad tím uvažují, ale vypovídající čísla budeme mít až po zavedení EET,” upřesnil.

„Jsou i tací, kteří ukončí činnost dočasně a následně budou pokračovat,” připomněl Mikulášek. Pivovar Bernard má v Česku a na Slovensku zhruba 2700 smluvních odběratelů.

„Jak se celá situace po zavedení EET vyvine, ukáží až následující měsíce,” sdělila Novinkám mluvčí Staropramenu Denisa Mylbachrová. „Zatím mohu potvrdit, že někteří naši zákazníci avizovali, že po prvním prosinci zřejmě nebudou pokračovat ve své činnosti. Jedná se zhruba o několik desítek,” uvedla.

Podle asociace zavře až 20 procent hospod

„EET byla poslední kapka, těch důvodů, proč zavíráme, je víc,” řekl Novinkám majitel hospody ve Vrchlabí, který nechtěl zveřejnit jméno. „Poskytovat služby v pohostinství je náročné. Je to důsledek i cenové politiky pivovarů, když je sudové pivo dražší než lahvové v supermarketu,” dodal.

Podle analýzy společnosti Bisnode letos do konce října ukončilo činnost v oboru stravování téměř 2500 subjektů. V předchozích několika letech však kvůli tvrdé konkurenci končily každý rok i čtyři tisíce firem. [celá zpráva]

Asociace hotelů a restaurací ČR počítá s tím, že hospod po zavedení EET zavře výrazně více. „Co se týká EET, odhadujeme, že své podnikání ukončí přibližně 15 až 20 procent podnikatelů, převážně z řad malých zařízení a venkovských restaurací,” řekl Novinkám prezident asociace Václav Stárek.

Podle něj bude muset zavřít řada hospod, které se doposud třeba jen v malé míře pohybovaly v šedé ekonomice.

Někteří hospodští avizují zdražení

V této souvislosti mnozí hospodští prohlašují, že po zavedení EET budou muset zdražit. To i přesto, že se jim od prosince jako kompenzace snižuje sazba daně z přidané hodnoty u stravovacích ­služeb (kromě podávání alkoholických nápojů) z 21 procent na 15 procent. [celá zpráva]

Související téma:

Foto: Profimedia.cz

Návrhy na snížení DPH i u točeného piva neprošly.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám