Hlavní obsah

Hospodští chtějí zdražit, daňové úlevy jim nestačí

Právo, Jakub Svoboda
Praha

Řada restaurací prohlašuje, že po zavedení elektronické evidence tržeb od 1. prosince kvůli růstu nákladů zdraží. A to i přesto, že se jim od stejného data jako kompenzace snižuje sazba daně z přidané hodnoty u stravovacích ­služeb (kromě podávání alkoholických nápojů) z 21 procent na 15 procent.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Navíc jim ministerstvo financí bude zvýšené vstupní náklady spojené s EET také kompenzovat daňovou slevou ve výši 5000 Kč.

Růst cen se má dotknout nápojů i jídel. Například v Moravskoslezském kraji se v některých provozovnách prý zvýší ceny až o 15 procent. Restauratéři to vysvětlují vyššími náklady. Někteří provozovatelé místo shánění pokladen podnikání raději ukončili. I když měli i jiné důvody, tvrdí, že elektronická evidence byla pomyslným posledním hřebíčkem do rakve.

Provozovatel lyžařského areálu a penziónů v Ostružné v Olomouckém kraji Petr Jonáš vypočítal, že EET bude jeho podnik ročně stát zhruba 300 tisíc korun. Část nákladů souvisí s pořízením a provozem on-line evidence tržeb přijatých od hostů v restauraci a penziónech.

„Budu muset navíc zaměstnat dalšího člověka. Neumím si to vůbec představit, protože nemůžeme sehnat ani uklízečky, natož recepční, které můžu svěřit peníze,“ řekl ČTK Jonáš s tím, že zvýšení nákladů neustojí bez zdražení jídla v restauraci a cen za ubytování.

Čtvrtina kasu ještě nemá

Michal Giacintov z olomoucké hospůdky U Kuděje nevyloučil, že hosté kvůli EET zaplatí víc peněz za pivo. Rozhodnutí o zdražení padne poté, co bude vyčíslen nárůst nákladů. „Záležet bude také na tom, jak se bude chovat konkurence. Pokud konkurence nezdraží a bude odliv hostů, tak zavřeme,“ dodal Giacintov.

Z podnikatelů, kterých se týká povinnost EET od 1. prosince, zůstává 20 až 30 procent těch, kteří nemají koupenou pokladnu nebo jiné registrační zařízení. Zájem o nákup pokladen se však v posledním týdnu zvýšil o desítky procent a zřejmě neopadne ani na začátku prosince, vyplývá z informací dodavatelských firem.

„Jsme na to připraveni a zásoby máme dostatečné. Zkušenosti ze zahraničí totiž jasně ukazují, že mnoho zákazníků žije až do poslední chvíle v pocitu, že si 1. prosince stáhne nějakou aplikaci zdarma, čímž EET vyřeší. Následně ale zjistí, že to tak jednoduché není a jejich podnikání to spíše komplikuje,“ uvedl pro ČTK jednatel dceřiné firmy O2 eKasa Luboš Lukasík.

Někteří podnikatelé podle Asociace podnikatelů a manažerů ve čtvrtek, tedy první den zavedení evidence, neotevřou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám