Hlavní obsah

Český Aeroholding vyplatí státu dividendu 1,2 miliardy

Právo, svj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Český Aeroholding, který spravuje mimo jiné pražské Letiště Václava Havla, vyplatí státu za letošek dividendu ve výši 1,2 miliardy korun. V nedělním diskuzním pořadu České televize Otázky Václava Moravce to uvedl předseda představenstva Českého Aeroholdingu Václav Řehoř. Loňská dividenda činila 306 miliónů korun.

Foto: Martin Štěrba, ČTK

Článek

„Pro tento rok plánujeme mimořádnou dividendu. Podařilo se nám totiž úspěšně prodat šest letadel a získali jsme prostředky, které jsou navíc,“ uvedl Řehoř.

Schválená dividendová politika aeroholdingu podle něj jinak počítá s tím, že společnost bude státu vyplácet každoročně zhruba 20 procent z čistého zisku. „To se pohybuje kolem 300 nebo 400 miliónů podle toho, jak se hospodaří v daném roce,“ dodal Řehoř.

Stát je jediným akcionářem Českého Aeroholdingu. Do skupiny patří Letiště Praha, provozovatel mezinárodního Letiště Václava Havla Praha, dále společnost Czech Airlines Technics, která poskytuje služby v oblasti technické údržby letadel a Czech Airlines Handling, jež zajišťuje pozemní odbavení letadel a cestujících a provozuje kontaktní centrum.

Za říjnový prodej necelých 20 procent akcií Českých aerolinií (ČSA) státnímu podniku Prisko inkasoval Český Aeroholding zhruba 60 miliónů korun, informoval Řehoř.

Ministerstvo financí už dříve uvedlo, že hodlá do pražského letiště do roku 2035 investovat až 15 miliard korun. Do tohoto roku by letiště podle Řehoře mělo také odbavit na 25 miliónů cestujících, což by znamenalo zdvojnásobení současného počtu pasažérů, kteří největší tuzemský vzdušný přístav využívají. V roce 2019 se  má také rozhodovat o vybudování nové vzletové a přistávací dráhy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám