Hlavní obsah

Brusel schválí podporu přes 40 miliard na obnovitelné zdroje v Česku

Novinky, ČTK, tov, zpe
Aktualizováno

Evropská komise vydá povolení týkající se podpory většině obnovitelných zdrojů energie (OZE) v Česku 28. listopadu. Provozovatelé OZE by na základě toho měli během příštího roku získat přes 40 miliard korun, uvedlo ve středu ministerstvo průmyslu a obchodu. Schválením EK podmiňoval výplatu peněz Energetický regulační úřad.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Solární elektrárna

Článek

„Čekalo se na notifikaci ze strany Evropské komise, až bude potvrzena, nebude problém s výplatou,“ komentoval premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Kvůli chybějícímu schválení EK, takzvané notifikaci, odmítal ERÚ podporu řadu měsíců vypsat již loni. Podporu vypsal až na základě nařízení vlády těsně před koncem roku. Výplatu umožnil během nepřítomnosti předsedkyně ERÚ Aleny Vitáskové tehdejší místopředseda úřadu Jan Nehoda, jehož pak Vitásková odvolala z funkce.

"Dokud nemáme notifikaci v ruce, tak se pro nás nic nemění. To, že notifikace někdy budou, jsme už slyšeli mockrát," řekl mluvčí ERÚ Vladimír Černý. Uvedl, že pokud ale zdroje notifikaci skutečně obdrží, je úřad připraven vydat upravené cenové rozhodnutí, které bude s výplatou počítat. Vitásková se podle něj v záležitosti ještě ve středu setká s ministrem průmyslu Janem Mládkem (ČSSD).

Vitásková už dříve uvedla, že většina podpory, která byla letos dosud vyplacena, byla vyplacena nezákonně.

„Málokdo má radost z toho, že ČR je nucena platit tak obrovské částky za naprosto přestřelené dotace. Ale to nastalo před sedmi lety a teď je velmi komplikované s tím něco dělat,“ komentoval  ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Reklama

Výběr článků

Načítám