Hlavní obsah

Číňané plánují postavit solární elektrárnu v uzavřené zóně Černobylu

Novinky, tov

Čínské firmy plánují postavit solární elektrárnu v uzavřené zóně Černobylské jaderné elektrárny na Ukrajině. Výstavba by měla začít příští rok, informovala v pondělí agentura Reuters.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Fotografie havarovaného čtvrtého bloku černobylské jaderné elektrárny

Článek

Solární elektrárnu mají v zóně, která je uzavřena od úniku radiace v roce 1986, postavit čínské firmy GCL System Integration a China National Complete Engineering.

„Pokusíme se renovovat kdysi zničenou oblast zelenou a obnovitelnou energií. Bude to mimořádný ekonomický a společenský přínos,“ uvedl v prohlášení šéf GCL Šu Chua.

Dodal, že solární elektrárna na Ukrajině o výkonu jednoho gigawattu (za ideálních slunečních podmínek to odpovídá výkonu jednoho bloku Temelína) je součástí plánů firmy ukázat se na mezinárodním trhu.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Ruské kolo v Pripjati. Podexponování snímku chmurnou atmosféru už jen podtrhuje.

Čína je největším světovým výrobcem solárních elektráren, v minulém roce vyrobila zhruba 72 procent světové produkce, vyplývá ze studie Everbright Securities. V Číně stát firmy podporuje, aby stavěly elektrárny mimo zemědělsky využitelnou půdu, například na území bývalých uhelných dolů.

Čínské firmy neupřesnily, kolik má elektrárna stát ani kde přesně bude umístěna, dodal Reuters. Uzavřená zóna u Černobylu má rozlohu 2600 kilometrů čtverečních, možnost vstupu je regulována odlišně v několika mezistupních podle vzdálenosti od epicentra výbuchu.

V Černobylu minulý týden začala složitá operace přesunu nového obřího krytu nad havarovaný čtvrtý energoblok, jehož exploze v roce 1986 vyvolala největší katastrofu v dějinách jaderné energetiky. [celá zpráva]

K výročí černobylské katastrofy jsme napsali:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám