Hlavní obsah

Koruna oslabila k euru nejvíc od referenda o brexitu. Důvodem je Trump i ČNB

Novinky, tov

Koruna k euru v pátek dopoledne oslabila až na 27,11 koruny za euro a byla tak nejslabší od referenda o brexitu. Oslabují i další měny v regionu. Jde o reakci na výsledek amerických prezidentských voleb. V případě koruny mají investoři obavy, že nejistota kolem Donalda Trumpa odsune konec intervencí ČNB.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj kurzu koruny k euru

Článek

„Kurz české koruny se ráno odpoutal od hranice kurzového závazku. Česká měna proti euru oslabila krátkodobě až nad 27,10 – tedy na nejslabší úroveň od začátku července, kdy trhy ovlivňoval šok spojený s referendem o brexitu,” upozornil ekonom Komerční banky Marek Dřímal. Podle něj korunu nakonec zasáhl „faktor Trump.”

Kolem 11. hodiny koruna prudké oslabení korigovala a prodávala se za 27,07. Dlouhodobě se přitom pohybuje těsně nad hranicí 27 korun, což je hranice, pod kterou nepustí korunu ČNB svými intervencemi. Centrální banka intervenuje při posilování koruny, nikoli při jejím oslabení, jako například nyní.

„Podobné pohyby zaznamenávají i ostatní regionální měny – zlotý a forint prudce ztrácejí už od včerejška. Někteří investoři totiž opouštějí své pozice na rozvíjejících se trzích, což se projevuje i na výprodeji dluhopisů,“ uvedl ekonom.

To, že výprodej zasáhl takto i českou korunu, je podle něj však mimořádné. Svůj vliv mohlo sehrát i zveřejnění zápisu z posledního zasedání centrální banky.

Nejistota může prodloužit intervence

Bankovní rada podle ČNB totiž vnímá jako „nejvýznamnější zahraniční nejistotu případné prodloužení uvolněné měnové politiky v eurozóně,“ především prodloužení tzv. kvantitativního uvolňování ECB.

Zvolení Donalda Trumpa totiž přináší nejistotu pro trhy, pro investice i pro mezinárodní obchod. Roste riziko, že ECB bude pokračovat ve skupování dluhopisů po delší dobu, než je současný plán do března 2017. To by mohlo pozdržet i ukončení kurzového závazku České národní banky. [celá zpráva]

„Nebo alespoň si to část investorů myslí, což právě může stát i za jejich dnešním úprkem z koruny. My si nicméně myslíme, že hlavním faktorem bude růst domácí inflace, a že ČNB ukončí kurzový závazek už ve druhém čtvrtletí příštího roku,” dodal Dřímal.

Reklama

Výběr článků

Načítám