Hlavní obsah

Průmysl v září rostl jen o 2,7 procenta. I nadále ho táhnou auta

• Aktualizováno
Novinky, bož

Průmyslová výroba v Česku v září meziročně vzrostla reálně o 2,7 procenta, zatímco v srpnu stoupla o 13,1 procenta a v červenci meziročně klesla o 14,1 procenta. Statistiku v úterý zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: David Ryneš, Novinky

Průmyslová výroba v září stoupla meziročně o 2,7 procenta, v srpnu o 13,1 procenta, zatímco v červenci o 14,1 procenta poklesla.

Článek

Ve srovnání s předchozím měsícem byla po vyloučení sezónních vlivů nižší o 2,7 procenta. Hodnota nových zakázek meziročně vzrostla o 2,4 procenta.

„Výsledek je sice mírně pod odhady, ale po předchozím nárůstu o více než 13 % meziročně a téměř 12 % meziměsíčně měl průmysl nárok na korekci. Český průmysl zůstává na vzestupném trendu,” sdělil Novinkám analytik Michal Brožka z Raiffeisenbank.

„V dalších měsících by měl růst průmyslu pokračovat. V říjnu navíc naběhla produkce rafinérií v Litvínově a Kralupech, což by se mělo promítnout do oživení chemické výroby a dále zvýšit výstup celého odvětví,” domnívá se ekonom Komerční banky Marek Dřímal.

„Za celý letošní rok by měl průmysl vzrůst o čtyři procenta. V příštím roce očekáváme 4,2 procenta, když za zrychlením tempa bude stát především vyšší domácí investiční aktivita,” dodal.

Průmysl táhne výroba motorových vozidel

Nové zakázky ze zahraničí se zvýšily o 5,2 procenta, zatímco tuzemské nové zakázky klesly o 3,1 procenta. K meziročnímu růstu nových zakázek celkem nejvíce přispěla výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů, výroba strojů a zařízení a výroba základních kovů, hutní zpracování kovů a slévárenství.

Nové zakázky naopak klesly v odvětvích výroby elektrických zařízení, chemických látek, chemických přípravků a textilií.

Červencové a srpnové údaje byly podle ČSÚ významně ovlivněny rozdílným počtem pracovních dnů, rozložením státních svátků v pracovním týdnu a pohybem celozávodních dovolených v rámci obou prázdninových měsíců. V součtu měly oba letní měsíce v roce 2016 o jeden pracovní den méně než v roce 2015. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám