Hlavní obsah

Firmy nabírají jako o život. Nezaměstnanost je už na pěti procentech

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nezaměstnanost v Česku v říjnu klesla na pět procent ze zářijových 5,2 procenta. Bez práce bylo 366 244 lidí. Volných míst nabízejí zaměstnavatelé více než 139 tisíc, nejvíc od roku 2007, informoval v úterý úřad práce.

Foto: David Ryneš, Novinky

Nezaměstnanost v Česku

Článek

„V uplynulém měsíci pokračovalo oživení pracovního trhu charakteristické stálou masivní poptávkou zaměstnavatelů po nových zaměstnancích,” uvedla mluvčí úřadu Kateřina Beránková.

Dodala, že úřadu se daří snižovat podíl dlouhodobě nezaměstnaných uchazečů. V meziročním srovnání je letošní říjnová hodnota nejnižší za poslední dva roky. Zatímco v říjnu 2014 tvořili lidé, kteří byli bez práce déle než rok, 45,9 procenta z celkového počtu nezaměstnaných a o rok později 45,2 procenta, letos jejich podíl klesl na 40,9 procenta.

Foto: David Ryneš, Novinky

Nezaměstnanost v regionech

„V nadcházejících měsících bude registrovaná nezaměstnanost, v souvislosti s postupným ukončováním sezónních prací, pravděpodobně stagnovat, případně mírně vzroste,“ očekává ale ředitelka úřadu práce Kateřina Sadílková.

Nejnižší nezaměstnanost vykázaly ke konci října okresy Rychnov nad Kněžnou (1,8 %), Praha-východ (1,9 %), Jindřichův Hradec a Benešov (shodně 2,6 %). Nejvyšší byla naopak v okresech Karviná a Most (shodně 10,4 %) a Ostrava-město (9,1 %).

„V některých sektorech, zejména v průmyslu, začíná být problém sehnat vhodnou kvalifikovanou pracovní sílu. Lidé za daných podmínek buď pracovat nechtějí, nebo nesplňují kvalifikační požadavky firem. To postupně vytváří tlak na růst mezd. Domácnostem tak rostou příjmy, což se příznivě projevuje na dynamice jejich spotřeby. Ta by měla být i ve zbytku letošního roku hlavním zdrojem hospodářského růstu,” komentovala klesající nezaměstnanost ekonomka Komerční banky Jana Steckerová.

Reklama

Výběr článků

Načítám