Hlavní obsah

Insolvenční návrh horníka OKD na Kooperativu soud rychle zamítl

Právo, Novinky, tov, hon

Krajský soud v Ostravě v pátek odmítl insolvenční návrh proti pojišťovně Kooperativa. Ten podal ve středu bývalý zaměstnanec společnosti OKD, pro kterou Kooperativa spravuje výplaty rent. Vyplývá to z informací zveřejněných v insolvenčním rejstříku.

Foto: Insolvenční rejstřík

Rukou psaný návrh na insolvenci na Kooperativu

Článek

Bývalý zaměstnanec OKD Daniel Dřeza se dožadoval dlužné renty za pracovní úrazy v celkové výši přes 1,5 miliónu korun. „Nemám na podnájem,” uvedl Dřeza v rukou psaném návrhu. [celá zpráva]

Argumentoval, že když šlo letos v květnu OKD do insolvence, závazky firmy převzala Kooperativa. To ale pojišťovna odmítá.

„Jsme rádi, že soud tak rychle reagoval a rozhodl se odmítnout tento neopodstatněný návrh na insolvenční řízení,” řekl Martin Laur z právního úseku pojišťovny Kooperativa.

Upřesnil, že návrh na zamítnutí insolvenčního řízení odeslali ve čtvrtek odpoledne a již v pátek dopoledne obdrželi rozhodnutí. „Soud potvrdil naše přesvědčení, že se jedná o neoprávněný návrh,“ dodal.

Foto: Insolvenční rejstřík

Jak soud v odůvodnění rozsudku uvedl, důvody pro odmítnutí insolvenčního návrhu byly dva. Prvním důvodem je skutečnost, že insolvenční návrh je zcela nesrozumitelný a neurčitý. Tvrzení navrhovatele o pohledávkách — jejich výši a splatnosti — jsou zmatená a tvrzení o mnohosti věřitelů a neschopnosti dlužníka plnit zcela chybí.

Druhým důvodem je zjevná bezdůvodnost návrhu. Pojišťovna je finanční institucí a k provozování činnosti jí udělila povolení Česká národní banka. Insolvenční zákon tudíž nelze v jejím případě použít.

Mluvčí Krajského soudu v Ostravě Lucie Olšarová ve čtvrtek uvedla, že soud musí podle zákona, když přijde návrh, insolvenční řízení zahájit a návrh zveřejnit do dvou hodin. Teprve poté jej zkoumá a rozhoduje o jeho přijetí či zamítnutí.

„Insolvenční zákon je takto nastavený a v podstatě kdokoliv takto může pošpinit dobré jméno i stabilní společnosti, aniž by tomu mohla jakkoliv předejít. Pokusíme se proto nastartovat diskusi o jeho změně,“ řekl Laur za pojišťovnu Kooperativa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám