Hlavní obsah

Horník z OKD podal návrh na insolvenci Kooperativy. Nemám na podnájem, píše

Právo, Novinky, tov, plk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soud v Ostravě zahájil insolvenční řízení s pojišťovnou Kooperativa. Zaměstnanec OKD se domáhá renty za pracovní úrazy. Vyplývá to z informací zveřejněných ve středu v insolvenčním rejstříku. Kooperativa označila rozhodnutí soudu za procesně špatné.

Foto: Insolvenční rejstřík

Rukou psaný návrh na insolvenci na Kooperativu

Článek

„Žádám soud, aby poslal Kooperativu do insolvence, kdy finanční neschopnosti mi způsobily finanční majetkovou újmu,” uvedl v návrhu pro soud zaměstnanec OKD Daniel Dřeza z Ostravy-Zábřehu.

Celkem se muž domáhá dlužné částky 1 594 941 korun. Má jít o rentu za pracovní úrazy. „Nemám na podnájem,” uvádí Dřeza v rukou psaném návrhu.

Argumentuje tím, že když šlo letos v květnu OKD do insolvence, jeho závazky převzala Kooperativa. To ale pojišťovna odmítá.

Foto: Insolvenční rejstřík

„Je to podivné, protože ten člověk s námi nemá vlastně nic společného. Pokud je nespokojený s nějakou rentou, měl by se obrátit na svého bývalého zaměstnavatele,“ řekl Novinkám mluvčí Kooperativy Milan Káňa.

Kooperativa je podle něj v tomto případě pouze správcem výplaty renty. „V současné době zjišťujeme, proč soud tohle vůbec vydal, protože je to procesně špatně,” dodal mluvčí.

Soud: Musíme návrh zveřejnit, zkoumá se až poté

Mluvčí Krajského soudu v Ostravě Lucie Olšarová uvedla, že soud musí podle zákona, když přijde návrh, insolvenční řízení zahájit. „My máme povinnost do dvou hodin ten návrh zveřejnit a řízení zahájit, pokud návrh splňuje základní náležitosti a je opatřen úředně ověřeným podpisem. Procesní a věcný přezkum probíhá až následně,“ poukázala.

Zákon totiž říká, že soud musí zahájit insolvenční řízení vždy, když dostane návrh na insolvenci. „Až potom se zkoumá, zda má všechny náležitosti nebo ne. A když je nemá, tak tam je pak škála možností s tím, že když tam jsou procesní vady, tak se může stát, že k tomu návrhu nebude vůbec přihlížet. O tom vydá usnesení,“ vysvětlila Olšarová.

Kooperativa podle svého mluvčího už podniká nezbytné právní kroky a předpokládá, že insolvenční návrh soud zamítne. Klienty i zaměstnance ujišťuje, že toto údajně neopodstatněné insolvenční řízení na ně nebude mít žádný dopad.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám