Hlavní obsah

Česká ekonomika je v dobré kondici, tvrdí bankovní asociace

Česká bankovní asociace (ČBA) v aktuální makroekonomické prognóze mírně zlepšila odhad růstu české ekonomiky v letošním roce na 2,5 procenta. Ekonomický růst má ovlivňovat především spotřeba domácností, která je podpořena nízkou nezaměstnaností a slabou inflací.

Foto: David Ryneš, Novinky

Meziroční růst reálného HDP

Článek

Českou ekonomiku nejprve nakoplo opožděné dočerpávání eurofondů. Po vyprchání tohoto mimořádného impulsu podle očekávání mírně zpomaluje. Data za první polovinu roku, kdy růst HDP dosáhl 2,8 procenta, podle ČBA svědčí o tom, že zpomalení nebude nijak dramatické.

Reálné příjmy domácností se v roce 2016 zvýší nejvíce od roku 2007. Domácnosti sice utrácejí, ale kromě toho spoří a investují.

„Pevná důvěra ve vlastní finanční situaci v kombinaci s obavami z obratu sazeb na hypotečním trhu a pokračujícího růstu cen nemovitostí vede ke zvýšenému zájmu o nákup nemovitosti na hypotéku,“ vysvětlila hlavní ekonomka ČBA Eva Zamrazilová.

Spotřeba domácností udrží obdobnou dynamiku jako letos a budou ji podporovat obdobné faktory. Při poklesu průměrné míry nezaměstnanosti na 5,2 procenta očekáváme zrychlení růstu mezd na 4,5 procenta
Česká bankovní asociace

„Splácení hypoték potom nejen může omezovat spotřebu domácností z titulu splátek, ale může také vést ke zvyšování úspor pro případ nenadálých situací v budoucnu,“ domnívá se Zamrazilová.

Čistý vývoz bude v důsledku po spotřebě domácností další složkou poptávky, která potáhne letošní hospodářský růst. Mírné zvýšení ceny ropy reálný výhled domácí ekonomiky pro tento rok již nemá potenciál příliš ovlivnit.

V roce 2017 pokračující růst s vyšší nejistotou

V roce 2017 asociace očekává v podstatě stejnou dynamiku hospodářského růstu jako v roce předchozím. Investice by pak proti roku 2016 měly vzrůst o téměř tři procenta.

„Spotřeba domácností udrží obdobnou dynamiku jako letos a budou ji podporovat obdobné faktory. Při poklesu průměrné míry nezaměstnanosti na 5,2 procenta očekáváme zrychlení růstu mezd na 4,5 procenta,“ uvedla ČBA.

Rizika a nejistoty

Na domácí půdě je základním pramenem nejistoty hra o korunu. V současné době se očekává ukončení intervence ČNB ve druhé polovině roku 2017.

„Centrální bankéři budou rozhodovat o ukončení v závislosti na řadě okolností, klíčovým faktorem bude zejména dosažení inflačního cíle,“ řekla Eva Zamrazilová. Na ukončení kurzového závazku bude mít vliv i další průběh kvantitativního uvolňování ECB.

Pevná důvěra ve vlastní finanční situaci, v kombinaci s obavami z obratu sazeb na hypotečním trhu a pokračujícího růstu cen nemovitostí, vede ke zvýšenému zájmu o nákup nemovitosti na hypotéku.
Eva Zamrazilová, hlavní ekonomka ČBA

V roce 2017 bude evropská, a tedy i česká ekonomika ovlivněna celou řadou významných událostí. „Klíčové volby ve Francii a v Německu, zahájení brexitu, odezvy na případný neúspěch ústavního referenda v Itálii koncem tohoto roku,” připomněl analytik České spořitelny Michal Skořepa.

„To vše může mít výrazné dopady na odvahu evropských firem a domácností investovat a utrácet. Díky své silné orientaci na export do Evropy nakonec důsledky těchto událostí zřetelně pocítí i česká ekonomika,“ domnívá se.

Moment ukončení intervencí ČNB, způsob provedení a následný vývoj kurzu koruny společně s reakcí centrální banky bude proto jedním z hlavních makroekonomických témat roku 2017, uvedla asociace. Vytištění korun v řádovém objemu 700 až 1000 miliard korun může znamenat i dlouhodobější znehodnocení měny.

Prognóza České bankovní asociace
20162017
Růst reálného HDP (%)2,52,6
Podíl nezaměstnaných osob (MPSV): průměr (%)5,45,2
Míra inflace: CPI (%) průměr0,61,8
Růst investic (%) reálně-1,52,8
Směnný kurz CZK/EUR: průměr27,0326,80
Růst bankovních úvěrů domácnostem (%)7,05,7
Růst bankovních úvěrů (nefinančním) podnikům (%)6,05,1
Zdroj: ČBA

Reklama

Výběr článků

Načítám