Hlavní obsah

ČOI rozdala šmejdům pokuty za 6,6 miliónu

Česká obchodní inspekce (ČOI) uložila ve druhém čtvrtletí organizátorům předváděcích akcí (tzv. šmejdům) 36 pokut v celkové hodnotě 6,63 miliónu korun. Největší pokutu dva milióny korun dostala firma Aqua Consilium za prodej výrobku na údajné zlepšení kvality pitné vody, uvedl v pátek mluvčí inspekce Jiří Fröhlich.

Foto: Profimedia.cz

Předváděcí akce

Článek

Druhou nejvyšší pokutu 1,2 miliónu korun inspekce uložila společnosti Exen Trade za to, že zástupci společnosti bezprostředně po předváděcí akci spotřebitele odvezli domů a tam převzali hotovost. Podle nové zákonné povinnosti přitom prodejce nesmí přijímat peníze na předváděčce ani před uplynutím sedmi dní od uzavření smlouvy. Prodejce tak podle inspekce úmyslně obešel zákon.

Nové pravidlo porušilo celkem 15 firem. Další pokuty padly například za to, že prodejce neuvedl důležitý údaj o možnosti odstoupení od uzavřené smlouvy, uváděl nepravdivé údaje ohledně hodnotných dárků či občerstvení nebo nespolupracoval s inspekcí při kontrole.

Předváděcí akce - 1. 4. 2016 do 30. 6. 2016
Inspektorátpočet kontrolkontroly se zjištěnímzjištění v %
Středočeský a Hl. město Praha483777,1%
Jihočeský a Vysočina10990,0%
Plzeňský a Karlovarský9777,8%
Ústecký a Liberecký13969,2%
Královéhradecký a Pardubický8787,5%
Jihomoravský a Zlínský5480,0%
Moravskoslezský a Olomoucký9666,7%
Celkem1027977,5%

Inspektoři ve druhém čtvrtletí zjistili celkem porušení zákona téměř v 80 procentech kontrol. Organizátoři nahlásili o polovinu méně konaných předváděcích akcí než v prvním čtvrtletí.

„I když jsme v tomto čtvrtletí zaznamenali klesající trend v počtu nahlášených předváděcích akcí, přesto na trhu stále působí společnosti, které se zaměřují především na seniorskou populaci a praktikují nekalé jednání a porušují zákon,” řekl ředitel inspekce Mojmír Bezecný.

Ve druhém čtvrtletí organizátoři ČOI zaslali 180 oznámení o konání více než 3 300 předváděcích prodejních akcí, což je o 38 oznámení a 2 500 předváděcích akcí méně než v prvním čtvrtletí.

Související téma:

Z celkového počtu 102 provedených kontrol inspekce zjistila porušení předpisů při 79 kontrolách. Je to přibližně stejný podíl jako na začátku roku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám